Boeing esitteli ensimmäisen Loyal Wingman proton - UAV siirtyy maakokeisiin ja kohti ensilentoa

1_ATS-Loyal-Wingman-hi-resEnsimmäinen Boeingin Loyal Wingman -prototyyppi on esitelty Australian ilmavoimille. Komposiittivalmisteinen lähes 12-metrinen miehittämätön ilma-alus toimii tulevaisuudessa tekoälyn turvin nykyisten hävittäjäkoneiden siipimiehenä. Maakokeisiin siirtyvän UAV-järjestelmän on määrä nousta ilmaan vielä kuluvan vuoden aikana.

Loyal Wingman -hanketta kehitetään Boeingin johtamassa hankkeessa, jossa kehitystyöstä vastaa australialainen Boeing Airpower Teaming Systems (ATS). Mukana prototyypin kehittämishankkeessa on jo yli 35 kumppania ympäri Australiaa.

Kyseessä on yli 50 vuoteen suurin ilmailualan kehityshanke Australiassa sekä myös Boeingin historian suurin investointi Yhdysvaltain ulkopuolella.

BOEING_ATS_SH_wingmansLoyal Wingmanin on määrä kyetä itsenäiseen toimintaan, jonka mahdollistaisi kehittynyt tekoäly. Sen ohjaaminen olisi mahdollista myös miehitetyistä koneista. Tällaisiin ratkaisuihin voisi käyttää kaksipaikkaista hävittäjää.

Tämän miehittämättömän ilma-aluksen kattavat ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) ja ELSO-toimintaan soveltuvat sensorijärjestelmät ovat valmistajan mukaan muokattavissa maakohtaisiin tarpeisiin.

2_ATS-Loyal-WingmanNyt valmistunut 11,7 metrin pituinen prototyyppi on ensimmäinen kolmesta, joita ohjelmassa rakennetaan. Kyseessä on suurin Boeingin koskaan valmistama yksittäinen komposiittivalmisteinen osa, joka on toteutettu uusin ja kehittynein valmistusmenetelmin.

Tämä jopa 2000 merimailin (3700km) mittaisiin lentoihin kykenevä UAV tulee toimimaan pohjana  Boeing Airpower Teaming System (ATS) -ohjelmalle, jossa kehitetään ratkaisua koko maailman puolustusmarkkinoille.

Todennäköisesti Loyal Wingman -hankkeessa kehitettävää tuotetta voitaisiin myydä asiakkaille helpommin ilman perinteistä FMS (Foreign Military Sales) -ohjelmaa.

3_ATS-Loyal-WingmanSeuraavaksi yhdessä esimerkiksi Boeing F/A-18 Super Hornetin ja  ELSO-versio EA-18 Growlerin kanssa tulevaisuuden taistelukentillä toimiva Loyal Wingman siirtyy maakokeisiin. Niitä seuraa kuluvan vuoden aikana vielä rullauskokeet sekä odotettu ensilento.

Boeingin vetämään UAV-ratkaisuun liittyvää kehitystyötä tehdään myös Yhdysvalloissa. Boeing ja US Navy ovat alkuvuodesta 2020 lennättäneet MUMT-hankkeessa (Manned Unmanned Teaming) EA-18G Growlereita siten, että niitä on ohjattu tehtävien aikana toisesta Growlerista.

Vastaavia ilmapuolustus- ja taistelujärjestelmiä, jotka yhdistäisivät perinteiset sotilaskoneet ja miehittämättömän ilmailun kehittävät mm. Dassault Aviation ja Airbus sekä BAE Systems ja Leonardo. MH

ATS_solo

BOEING_ATS_EWD

 

 

 

 

 Lue myös: