Brasilian Ilmavoimat vastaanotti ensimmäisen uuden Saab F-39 Gripen -hävittäjän Ruotsissa

GripenE_delivery_1Brasilian Ilmavoimat vastaanotti Ruotsin Linköpingissä 10. syyskuuta pidetyssä seremoniassa maan ensimmäisen Saab 39 E Gripen -hävittäjän (39-6001). Se osallistuu nyt Ruotsissa konetyypin koelento-ohjelmaan. Brasiliaan ensimmäinen kone lennetään vuoden 2020 aikana, jossa konetyyppi saa uuden tyyppimerkinnän F-39.

Luovutusseremoniaa vietettiin 10. syyskuuta Linköpingissä Ruotsissa. Siihen osallistuivat Fernando Azevedo e Silva, Brasilian puolustusministeri; kenraaliluutnantti Antonio Carlos Moretti Bermudez, Brasilian ilmavoimien komentaja; Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, Brasilian suurlähettiläs Ruotsissa; kenraaliluutnantti Carlos Augusto Amaral Oliveira, Brasilian ilmavoimien esikuntapäällikkö; Peter Hultqvist, Ruotsin puolustusministeri; Mats Helgesson, Ruotsin ilmavoimien komentaja. Saabia edustavat Håkan Buskhe, pääjohtaja ja toimitusjohtaja sekä Jonas Hjelm, Saabin Aeronautics-liiketoiminta- alueen johtaja.

89fb0985932d1c4d_800x800arGripen E -hävittäjien koelentoja lennetään nyt neljällä E-version koneella. Koelennot Brasilian hävittäjällä tehdään aluksi Ruotsissa mutta vuoden 2020 loppuun mennessä lentokone siirretään Brasiliaan. Siellä koelentoja jatketaan. Toimitukset Brasilian ilmavoimille alkavat vuonna 2021.

 ”Olen ylpeä saadessamme olla mukana muodostamassa pitkäaikaista strategista kumppanuutta Brasilian, Brasilian teollisuuden ja Brasilian ilmavoimien kanssa. Gripenissä Brasilia saa yhden maailman kehittyneimmistä hävittäjistä, ja teknologian siirto-ohjelma auttaa Brasiliaa kehittämään, tuottamaan ja ylläpitämään yliäänihävittäjiä”, sanoi Saabin pääjohtaja ja toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

“Gripen nostaa Brasilian ilmavoimien suorituskykyä ja vauhdittaa kumppanuutta, joka varmistaa teknologian siirron Brasiliaan. Se tehostaa tutkimustyötä sekä teollisuuden kehitystä molemmissa maissa”, sanoi Brasilian puolustusministeri Fernando Azevedo e Silva.

GripenE_cockpit“Gripen F-39 edustaa merkittävää teknologista harppausta Brasilian ilmavoimien hävittäjäkalustossa. Se on myös erinomainen esimerkki yhteistyöläheisestä teknologioiden kehityksestä, joka nojaa teknologian siirtoon ja puolustusteollisuuden vahvistumiseen. Täten Brasilian ilmavoimilla on nyt uusi monitoiminen alusta maan puolustamiseen. Gripen-ohjelma on sen alkutaipaleesta lähtien hyödyttänyt Brasilian yhteiskuntaa. Olen erittäin iloinen, että olen osa tätä historiallista hetkeä Brasilian hävittäjäilmailun historiassa”, sanoi Brasilian ilmavoimien komentaja kenraaliluutnantti Antonio Carlos Moretti Bermudez.

 Kumppanuus Brasilian kanssa alkoi vuonna 2014, jolloin allekirjoitettiin sopimus 36 Gripen E/F -hävittäjän kehittämisestä ja valmistamisesta Brasilian ilmavoimille. Tilaus käsittää 28 yksipaikkaista E-konetta sekä kahdeksan kaksipaikkaista F-konetta.

Sopimuksen piiriin kuuluvat myös hävittäjiin liittyvät järjestelmät, tuki ja laitteistot mukaan lukien. Saab toimii paikallisen lentokoneteollisuuden kehityksen vetäjänä Brasilian Gripen-ohjelman kansallisten kumppanien kautta. Ohjelmaan sisältyy kattava, noin kymmenen vuoden aikana suoritettava teknologian siirto Brasiliaan.

 Brasilialaiset teknikot ja insinöörit osallistuvat Brasilian Gripen E/F -lentokoneiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Tämä integraatio on teknologian siirron osa, ja sen tavoite on tuottaa käytännön tietoa, jota näiden samojen toimien suorittaminen Brasiliassa vaatii.

GripenE_brazil_2Vuonna 2021 aloitetaan 15 lentokoneen täydellinen kokoonpano Brasiliassa. Kaksipaikkaisen Gripen F -mallin kehitystyö on täydessä vauhdissa Gripen Design and Development Network -keskuksessa Gavião Peixotossa, Brasiliassa. Gripen F:n toimituksien odotetaan alkavan vuonna 2023.  

 Gripen E perustuu aiempien Gripen-versioiden suunnitteluun. Saabin monitoimihävittäjä 39-6001 saa Brasilian ilmavoimissa tunnuksekseen F-39 ja sen runkonumero on 4100.

 Lue  myös: