Dassault perui Falcon 5X -liikesuihkukonehankkeen - syynä viiveet moottoritoimituksissa

Dassault_Falcon_5X_FF_1Dassault Falcon 5X -liikesuihkukonehanke on peruttu. Ranskalaisvalmistajan uuden sukupolven suurikokoinen liikesuihkukone oli viivästynyt pahasti moottoritoimittajan vaikeuksien seurauksena. Lopulta ne johtivat koko hankkeen kaatumiseen. Vuonna 2022 markkinoille on kuitenkin tulossa vastaava Falcon-liikesuihkukone.

Falcon 5X nousi ensilennolleen vasta heinäkuussa 2017 vaikka Safranin oli määrä toimittaa koelentoja varten ensimmäiset uuden sukupolven Snecma Silvercrest-moottorit jo vuoden 2013 aikana. Ensilennolla koneessa oli esiversion moottorit, jotka eivät vastanneet niille asetettuja vaatimuksia.

Koelentokampanja kuitenkin käynnistettiin rajoitetulla moottoreiden suorituskyvyllä. Dassaultin mukaan koelennot sujuivat muutoin odotetusti.

Safranin moottorihanke koki teknisiä haasteita kehitysvaiheessa, jotka johtivat merkittäviin viiveisiin. Vuosien 2015 ja 2016 aikana koetut suuret tekniset ongelmat johtivat Safranin ilmoitukseen moottoritoimituksesta 5X:n koelentoja ajatellen vasta loppuvuodelle 2017.

Ilmoituksen seurauksena Dassault Aviation joutui ilmoittamaan asiakkailleen kolmen vuoden viiveistä Falcon 5X:n toimituksissa. Ensitoimitukset siirtyivät vuodelta 2017 vuoteen 2020. Viive johti asiakkaiden huolestumiseen ja 12 konetilauksen peruutukseen jo vuoden 2016 aikana.

Dassault_5X_1Syksyllä 2017 Safran ilmoitti lisäongelmista moottorin korkeapaineturbiinissa. Luvassa oli lisäviiveitä ja suorituskykyvajausta. Sen myötä toimitukset vuodelle 2020 eivät tulisi onnistumaan.

Moottoriongelmien seurauksena Dassault Aviation on aloittanut Safranin kanssa neuvottelut Silvercrest-moottoriohjelman sopimuksen katkaisemiseksi. Sen myötä myös nykyinen Falcon 5X -ohjelma tulee päätökseensä.

Samainen 53 kN työntövoiman tarjoavat Safran Snecma Silvercrest -moottori on tulossa myös Cessna Citation Hemisphere -koneeseen. Sen on määrä tulla käyttöön vuonna 2019.

Dassault_5X_2
"Markkinoilla on edelleen tarve uudelle pitkän matkan koneelle, jossa on erittäin suuri matkustamo. Aloitamme uuden Falcon -hankkeen, jota siivittävät Pratt & Whitney Canadan moottorit. Koneen kokoluokka on sama kuin Falcon 5X:llä oli ja myös kantama on 5500 merimailia. Uuden koneen on määrä tulla käyttöön vuonna 2022", kommentoi Dassault Aviationin toimitusjohtaja Eric Trappier.

Falcon 5X:n oli matkustamon korkeudelta ja pituudelta suurin markkinoilla tuleva liikesuihkukone. Lähes kaksi metriä korkea matkustamo olisi tarjonnut mukavat tilat jopa 16 matkustajalle 10-11 tunnin mittaisilla lennoilla.

Lue myös: