Dreamliner nousee koelennoille - NTSB:n tutkimukset ovat edenneet

JAL_dreamliner_2Boeing 787 Dreamlinerin lentokielto on kestänyt kolme viikkoa. Nyt yhtiö on saanut luvan aloittaa rajoitetut koelennot, joiden aikana kerätään tietoja akun ja sähköjärjestelmän käyttäytymisestä. NTSB on selvittänyt akkupalojen alkuperän.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintakeskuksen National Transportation Safety Boardin puhenjohtaja Deborah Hersmanin mukaan Dreamlinerin akkujen tyyppihyväksyntä on otettava uudelleen harkintaan. Tutkinta alkaa keskittymään jatkossa myös akkujärjestelmän suunnitteluun ja sertifiointivaatimuksiin.

ANA787_JTBSBostonin Loganin lentokentällä palamaan syttyneen JAL:n  Dreamlinerin uutta tekniikkaa edustavan litium-ioni -akun kahdeksasta kennosta yksi paljastui tutkimuksissa vialliseksi. Kennosta numero 6 paljastui useita oikosulkuja ja hiiltymisestä päätellen akun lämpötila on ylittänyt 260 C -lämpötilan.

Akussa tapahtui ns thermal runaway -ilmiö, jossa kuumeneminen pääsi leviämään naapurikennoihin. Boeing ei ollut koelento-ohjelmansa tai  akun koekäyttöjen aikana havainnut vastaavia ongelmia.

Myös ANA:n 787-koneen akun kuumeneminen (kuva yllä) alkoi kennosta 6. Tässä tapauksessa kuumentuminen kuitenkin tapahtui etulaitetilassa, kun JAL:n palo sattui takana APU-turbiinille käynnistysvirtaa antavassa akussa. Kennojen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu on myös akun ohjauselektroniikan piirilevyjä.

787_fire3_ntsbNTSB:n tutkimuksissa selvisi Boeingin riskianalyysin akkujen sertifioinnissa pitäneen ongelmien todennäköisyyttä pienempänä kuin yksi tapaus 10 miljoonaa lentotuntia kohden. Arvio on osoittautunut vääräksi ja Dreamliner-laivastossa on ollut kaksi kriittistä akkuaongelmaa vain alle 100 000 lentotunnin jälkeen.

Boeing tiedotti olevansa tyytyväinen palojen syyn löytymisestä ja jatkavansa yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa asian ratkaisemiseksi. Mahdollisena ratkaisuna pidetään akun koteloinnin jykevöittämistä ja akun kennojen välimatkan suurentamista.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA tekee aikanaan päätöksen Dreamlinerin palaamisesta taivaalle. NTSB on luvannut julkaista tutkinnan väliraportin kuukauden sisällä.

Nyt alkavilla koelennoilla käytetään tehtaan omaa ZA005-konetta, joka osallistui tyyppihyväksyntäkampanjaan.  Boeingin 787 Dreamlinerit ovat olleet lentokiellossa 18. tammikuuta lähtien.

Torstaina siirtolennettiin erikoisluvalla yksi asiakkaalle tarkoitettu China Easternin 787 maalaamosta Teksasista yhtiön Paine-kentälle Everettiin. Koneessa oli vain miehistö, jonka oli käsketty laskeutua välittömästi, mikäli he saavat sähköjärjestelmään liittyviä poikkeamailmoituksia. Lento suijui häiriöittä.