EFHK:n uudet Cobus-asematasobussit saivat erikoisväritykset: Sibelius, sauna ja formula

suomibussit2Finavia juhlii Suomen satavuotisjuhlavuotta Portti Suomeen -teemalla. Sen kunniaksi Helsinki-Vantaan matkustajat pääsevät matkaamaan terminaalin ja lentokoneen väliä Suomi-teemaisten bussien kyydissä. Uudet leveät Cobus 3000 -asematasobussit on teipattu tuttuihin suomalaisiin teemoihin.

Uudet teemabussit ovat saksalaista Cobus 3000 -mallistoa, joka on suunniteltu erityisesti lentoasemakäyttöön terminaalin ja koneiden väliseen liikenteeseen. Kyseessä ei ole nivelbussi vaan normaali kaksiakselinen auto. Se kuljettaa jopa 112 matkustajaa, mikä valmistajan mukaan tarkoittaa noin kaksinkertaista määrää tavalliseen kaupunkibussiin verrattaessa.

Tehokkuutta tuo kolmen metrin leveys sekä kolme ovea kummallakin puolella. Bussi voidaan siten lastata ja purkaa ilman turhia käännöksiä. Pakokaasut voidaan ohjata aina vastakkaiselle puolelle, mitä matkustajat käyttävät.

Bussi voi "niiata" sille puolelle, josta matkustajat tulevat sisään tai poistuvat, jolloin liikkuminen helpottuu. Sisätiloissa ei ole kynnyksiä. Ajokit on ilmastoitu.

SuomibussitVoimalinja tulee Mercedes Benziltä (moottori) ja Allisonilta (vaihteisto). Koska Cobus 3000 -sarja on suunniteltu nimenomaan lentokenttien asematasokäyttöön, niiden moottori ja vaihteisto on optimoitu juuri tätä tehtävää varten.

Tämä tuo valmistajan mukaan merkittäviä polttoainesäästöjä. Cobuksen pitäisi selvitä kolmanneksella tavallisen bussin käyttämästä polttoaineesta.

Käynnissä oleva terminaalilaajennuksen työmaa on poistanut käytöstä laajarunkokoneiden matkustajasiltoja. Tämä on aiheuttanut sen, että Helsinki-Vantaalla on tarvittu normaalia enemmän bussituksia terminaalin ja ulkopaikoille pysäköityjen koneiden välillä. Liikenteen tehostamiseksi lentoasemalle rakennettiin uusi bussiterminaali.

Nyt saapuneet Helsinki-Vantaan kolme uutta Cobus-bussia tuovat lisäkapasitettia bussituksiin. Ne ovat saaneet Suomi 100 -teeman mukaiset teippaukset.

bussiterminaali_1Kesään mennessä saadaan käyttöön yksitoista uutta bussia, joissa myös on vaihtuvateemainen väritys. Lisäksi Finavialla on optio bussitilauksista vuosille 2018-2019.

"Lentoasema on monen matkustajan ensimmäinen – tai ainoa – kosketus Suomeen. Haluamme tarjota kaikille kokemuksen Suomesta, viipyi hän maassamme viikon tai puoli tuntia. Teemabussien kyydissä matka taittuu paitsi sujuvasti, myös taatusti ilahduttavasti", Finavian markkinointijohtaja Katja Siberg lupaa

Ensimmäisinä teemabusseina lentoasemalle sapuivat sauna-, formula- ja Sibelius-bussit. Finavia esittelee Suomi 100 -juhlavuoden aikana muitakin suomalaisuutta henkiviä busseja. Niiden teemat paljastetaan tuonnempana.

"Sen verran voin jo vihjata, että ainakin musiikin ystäville on luvassa iloisia yllätyksiä", Siberg vinkkaa. T.T.