Ensitreffit kohti uutta Ilmailumuseota - Aviators Association haastoi mukaan omalla lahjoituksellaan

ensitreffit_konttinenSuomen Ilmailumuseo järjesti 24. huhtikuuta ensitreffit-tapaamisen tiloissaan Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä. Ensitreffit liittyy museon avoimeen kumppanihakuun, jossa haetaan pitkäjänteisiä ratkaisuja sekä museon näyttelytilojen, että valtakunnallisten kokoelmien asianmukaisen säilyttämisen suhteen.

Ensitreffien merkeissä Suomen Ilmailumuseolle saapui kuntien ja kaupunkien, yritysten ja yhdistysten väkeä eri puolilta Suomea. Avia-auditorioon kokoontui keväisen keskiviikko-illan aikana yli 70 henkeä.

ensitreffit_vakeaIllmailumuseon tilaongelmia on pyritty ratkaisemaan jo useita kertoja. Kyse on koko suomalaisen ilmailun kulttuuriperinnön säilyttämisestä. Helppoa ratkaisua ei ole toistaiseksi löydetty.

Kumppanihaun tavoitteena on herättää keskustelua laajemmin, koska ilmailun historian säilyminen jälkipolville on kaikkien asia. Nykyisin ilmailumuseoita ja niiden pieniä sekä suuria hankkeita tukevat pääsääntöisesti sitkeät vapaaehtoiset ja perinneyhdistykset.

Ensitreffit tilaisuudessa avasi Ilmailumuseosäätiön puheenjohtaja Jarkko Konttinen. Hän totesi avauspuheessaan ilmailuun liittyvän paljon tarinoita ja tunnelmaa.

Ilmailumuseo_entrance_1Oman tervehdyksensä vieraille antoivat myös Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen, Suomen museoliiton puheenjohtaja Kimmo Levä sekä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n varapuneenjohtaja Juha Moisio.

Ensitreffeillä ja muut toimijat ja koko ilmailualan mukaan Uusi Ilmailumuseo -hankkeeseen sekä kansallisen ilmailuhistorian säilyttämiseen haastoi myös Aviators Association. Se lahjoitti tilaisuudessa Suomen Ilmailumuseolle 2500 euroa.

Konttisen puheessaan käyttämä viittaus tarinoihin sai myös jatkoa, kun Aviators Associationin puheenjohtaja Matti Sorsa, luotasi lyhyessä lahjoituspuheessaan syvälle.

ensitreffit_sorsa"Suomi on tunnetusti yhdistysten luvattu maa, ja Sorsakin mainitsi yhdistyksiä olevan paljon, ja että Aviators Association on yksi niistä. Mutta nyt tulemme niihin tarinoihin: Aviators Association ei ole mikä tahansa yhdistys, vaan jäsenillä on tai on ollut ura liikennelentäjänä tai heillä on Ilmavoimien lentomerkki. Slogan kuuluu, että jäsenille ilmailu on enemmän kuin ammatti. Se ”enemmän” tarkoittaa kiinnostusta maailmaan laajemminkin, nuorisotyöstä avaruustutkimukseen", sanoi Sorsa.

"Yhdistyksessä ollaan huolestuttu kansallisesta ilmailuhistoriastamme. Malmi on koettu sekä kulttuuri-, eko- että ilmailumurhaksi, ja myös Suomen Ilmailumuseon vaikea tilanne on herättänyt Aviatorit".

"Toivomme, että Aviatorien symbolinen lahjoitus tulevaisuuden ilmailumuseoon toimii virikkeenä sille, että yhteisöt, yritykset ja lopulta kaikki lähtisivät haasteen perässä ylittämään sen moninkertaisesti", päätti Sorsa.


Työ jatkuu – jotta tarinat tulisivat tulevaisuudessakin kerrotuksi

ensitreffit_Illikainen"Kartoitamme nyt kiinnostuneet ja jatkokeskusteluita käydään kevään ja alkukesän ajan. Loppusyksystä jatketaan todennäköisesti tarkemmin muutaman kandidaatin kanssa. Tässä vaiheessa on vielä vaikea ennustaa kuinka paljon keskustelut vievät aikaa ja miten työ etenee", kommentoi Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen jatkosuunnitelmia Lentoposti.fi:lle.

Vantaan Aviapoliksessa sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon vuokrasopimus on päättymässä lähivuosina. Tilat ovat nykyaikaisen museotoiminnan kannalta elinkaarensa päässä. Myöskään kokoelmien säilytykseen ja entisöintiin soveltuvaa tilaa ei ole riittävästi.

Suomen Ilmailumuseon tavoitteena on turvata valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaiden kokoelmien säilyminen sekä luoda uusi elämyksellinen museo. Nykyinen  Suomen Ilmailumuseo on Vantaan suosituin museokohde 40 000 vuotuisella kävijällä.

ensitreffit_uusimuseoAvoimen kumppaanuushaun kautta kartoitetaan mahdollisia puhtaan pöydän vaihtoehtoja. Niiden pohjalta on tarkoitus lähteä työstämään hanketta eteenpäin syksyn 2019 aikana.

Suomen ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hanketta voi tukea myös Ilmailumuseoyhdistyksen (IMY) keräykseen osallistumalla.

Kerätyillä varoilla tuetaan lopputuloksesta riippuen Suomen Ilmailumuseon muuttoa uuteen ilmailumuseorakennukseen tai näyttely- ja museoesineiden säilyttämiseksi perustettavaan kokoelmakeskukseen.

Lue myös: