EU-tuomioistuin pyörsi EU-komission päätöksen Condorille myönnetystä valtionavusta

D-ANRA_120923Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on päätöksellään kumonnut EU-komission aiemmin hyväksymän Condorin saaman valtionavustukset yhtiön rakenneuudistustuksen tarpeisiin. EU-komission antaman tukipäätökseen riitauttajana toimi Ryanair, joka oli kaatanut Condorin rahoituskuviot jo kertaalleen aiemmin.
Komissio hyväksyi 26. heinäkuuta 2021 tekemällään päätöksellä Condorille myönnettävän
321 miljoonan euron rakenneuudistustuen Saksan valtiolta yhtiön uudelleenjärjestelyä ja toiminnan jatkamista varten.
Condor sai tuolloin kolmeen eri päätökseen perustuen suoraa tukea 204,1 miljoonaa euroa ja 321,2 miljoonaa euroa tukea uudelleenjärjestelyyn.

D-ANRL_120923EU-tuomioistuimen mukaan päätöksessä olisi pitänyt ottaa 321 miljoonan euron osalta huomioon tuen soveltuvuus yhteismarkkinoilleEU:n lainsäädännön mukaisesti ja aloittaa asiassa muodollinen tutkintamenettely. Näin ei kuitenkaan toimittu.

Tuomioistuimen mukaan Ryanair ei osoittanut, että tuki olisi ollut merkittävän haitallinen kilpailuasetelmalle tai että komission päätös olisi vaikuttanut siihen suoraan.

Condorin mukaan EU-tuomioistuimen päätöksellä ei ole vaikutuksia lentoyhtiön taloudelliseen tilanteeseen eikä lento-operaatioihin.

Covid-19 -pandemian seurauksena valtiot tukivat lentoyhtiöitä Euroopassa yli 40 miljardilla eurolla. EU-tuomioistuin on linjannut tähän mennessä tukien olleen useiden miljardien edestä valtionapusääntöjen vastaisia. Ryanair jätti tukiasioissa kkanteluita EU:lle ainakin Lufthansan, Air Francen, Finnairin, SAS:n, Condorin, TAP:n ja KLM:n osalta.

Lue myös: