EU:n liikenneministerit kokoontuvat päättämään EU-ASEAN -lentoliikennesopimusmandaateista

EU_ASEANEuroopan unionin liikenneministerit kokoontuvat Luxemburgiin 7. kesäkuuta. Kokouksessa on tarkoitus päättää neuvottelumandaattien antamisesta komissiolle Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN), Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Turkin kanssa käytäviä lentoliikennesopimusneuvotteluja varten.

Suomea Euroopan liikenneministerien kokouksessa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Suomi kannattaa kyseisen mandaatin myöntämistä komissiolle. Suomi on pitänyt tärkeänä, että neuvottelut aloitetaan sellaisten maiden kanssa, jotka ovat aidosti halukkaita tekemään sopimuksen EU:n kanssa.

Lisäksi Suomi on kannattanut mandaatin keston rajaamista, koska EU-tason neuvottelujen ollessa käynnissä jäsenmailla ei ole oikeutta neuvotella kahdenvälisesti lentoliikenneoikeuksien lisäämisestä.

Onnistumisen edellytykset ovat yhtenäinen rintama neuvotteluissa ilman keinotekoisia rajoitteita. Suomen puoltama aikaraja nähdään komissiossa lähinnä omien neuvottelijoiden käsien sitomisena.

EU-tason sopimuksilla pyritään vapaiden ja reilujen markkinoiden luomiseen entistä suuremmille alueille. Yhtenäinen suuren talousalueen neuvottelurintama olisi myös valttikortti pienen yksittäisen valtion neuvottelutoimiin verrattuna.

Lentoliikenteen osalta ministerit keskustelevat myös kansainvälisen lentoliikenteen markkinaehtoisen päästöjen hyvitysjärjestelmän valmistelusta kansainvälisessä siviili-ilmailujärjestössä ICAO:ssa. Suomi pitää erittäin tärkeänä, että asiasta päästään sopuun ICAO:n syksyn 2016 yleiskokouksessa.

Lue myös aikaisemmat uutisemme EU:n ja ASEAN-maiden lentoliikennesopimuksista: