Finavia etenee päästövähennyshankkeissa - Rovaniemen lentoasema lämpiää hiilidioksidivapaasti

Rovaniemi_terminaaliFinavia ja Napapiirin Energia ja Vesi (Neve) ovat sopineet Rovaniemen lentoaseman lämmittämisestä kaukolämmöllä, jonka tuotannossa ei synny hiilidioksidipäästöjä. Muutos tukee Finavian ympäristötavoitteita.

"Olemme jo yli kymmenen vuoden ajan tehneet sitkeästi töitä vähentääksemme lentoasemiemme ilmastovaikutuksia. Saavutimme merkittävän etapin ilmastopolullamme kaksi vuotta sitten, kun kaikista lentoasemistamme tuli hiilineutraaleja. Tavoitteenamme on saavuttaa nettonollapäästöt vuonna 2030, ja matkamme kohti päästöttömiä lentoasemia jatkuu. Yhteistyö Neven kanssa on tärkeä askel eteenpäin tällä tiellä", sanoo Finavian vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.

Lentoasemien ilmastovaikutukset syntyvät rakennusten lämmityksestä ja ajoneuvojen energiankulutuksesta.

IMG_20191018_133307"Jotta saamme painettua hiilidioksidipäästöt nollaan, keskitymme erityisesti uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen", toteaa Hansson.

Vihreä Lähilämmön toimijat kertovat sopivan hyvin Rovaniemen lentoaseman lämmitysmuodoksi. Se tukee Finavian ilmasto-ohjelman keskeisiä keinoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Napapiirin Energia ja Vesi Oy käyttää kaukolämmön tuotannossaan uusiutuvia ja lähellä tuotettuja polttoaineita.  Lämpöä tuotetaan pääasiassa puuperäisillä polttoaineilla eli puuhakkeella sekä metsäteollisuuden sivutuotteilla kuten purulla, puunkuorella, kutterinlastulla ja kierrätyspuulla. Lähitulevaisuudessa Neve aikoo hyödyntää myös kuivatetun yhdyskuntalietteen polttamisesta saatua lämpöä.

"Olemme tehneet isoja investointeja päästöjen vähentämiseksi ja tavoitteenamme on, että saamme koko tuotantomme päästöttömäksi tämän vuosikymmenen aikana. Vihreä Lähilämpö tarjoaa suurelle osalle asiakkaistamme kaukolämpöä, josta ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä", sanoo Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kristian Gullsten.