Finnair aloittaa toukokuussa 2022 lennot Saksasta Lufthansan lomalentoyhtiö Eurowings Discoverille

EurowingsDiscover_A330(Päivittynyt klo 17.35) Finnair vuokraa kaukolentokonekapasiteettia Lufthansan lomalentoyhtiö Eurowings Discoverin tarpeisiin raportoi saksalainen ilmailumedia Aerotelegraph. Sen mukaan kyseessä olisi ns. wetlease-sopimus, joka sisältää lentokoneen lisäksi myös miehistön vuokrauksen. Aerotelegraphin mukaan Finnair lentäisi Saksasta ainakin Las Vegasin ja Tampaan. Aerotelegraph raportoi mahdollisesta Finnairia koskevasta wetlease-hankkeesta jo maaliskuussa 2022.

Venäjän ilmatilan sulku on luonut merkittäviä haasteita Finnairin Aasian-strategialle, sillä lentomatkat ja ajat ovat pidentyneet merkittävästi. Finnair on keskeyttänyt lennot kokonaan mm. Japanin kohteista Osakaan, Nagoyaan, Sapporoon ja Fukuokaan. Aasian sijaan suomalaisyhtiö on lisännyt lentoja Suomesta länteen ja nyt ylimääräiselle kapasiteetille on löydetty Aerotelegraphin mukaan käyttöä Saksasta.

Jo maaliskuussa 2022 Aerotelegraph kertoi matkustuskysynnän olevan kovaa Saksassa ja jopa Eurowings Discoverin kapasiteetin ylittävää. Näin ollen ratkaisuksi haettiin apuja muiden lentoyhtiöiden ylijäämäkapasiteetista wetlease-sopimuksin. Aerotelegraph kertoi jopa neljän A330-koneen tarpeesta Eurowings Discoverin laivastoon. Saksalaismedian lähteiden mukaan neuvotteluja olisi käyty juuri Finnairin kanssa wetlease-lennoista kaukoliikenteen, mutta myös lähiliikenteen osalta.

Maaliskuisessa uutisessaan Aerotelegraph kertoi myös, että Lufthansa olisi hakenut Eurowings Discoverille lentolupia Yhdysvaltoihin 15. toukokuuta 2022 lähtien. Eurowings Discoverin suunnitelmissa on aloittaa lennot Frankfurtista Las Vegasiin, Salt Lake Cityyn, Fort Myersiin, Anchoragen, Phoenixiin sekä Kanadan Halifaxiin ja Calgaryyn.

Erikoisempia kohteita lomalentoyhtiön verkostossa edustavat lennot Viktorian putouksille Zimbabween, Kilimanjarolle Tanzaniaan, Panama Cityyn ja Malediivien Maléen. Kesän 2022 liikenneohjelmassa on myös lennot Namibian Windhoekiin, Kenian Mombasaan sekä Tanzanian Sansibarille.

Kaikkiaan 19 kaukolentokohteen lisäksi Eurowings Discoverin tavoitteena on tarjota lentoja myös yhdeksään kohteeseen Kreikan saarilla, Kanariansaarilla sekä Portugalissa ja Turkissa.

Eurowings Discoverin laivastossa on tällä hetkellä yhdeksän Airbus A330 -laajarunkokonetta (A330-200 ja A330-300) sekä kolme Airbus A320 -konetta. Yhtiön oma laivasto ei ole riittävän suuri koko suunnitellun liikenneohjelman operointiin.

A330_LTO_1Aerotelegraphin mukaan sopimukseen olisi päästy suomalaisyhtiön kanssa ja Finnair lentäisi erityisesti Eurowings Discoverin lentoja ainakin kolmella reitillä.

Ne olisivat Frankfurt - Las Vegas, Frankfurt - Tampa ja München - Las Vegas. Myös muut reittikohteet ovat kuitenkin mahdollisia. Kyseisillä lennoilla olisi myös Lufthansan, Swissin ja Austrian Airlinesin koodit.

Finnairin laivastossa on kaikkiaan kahdeksan Airbus A330-300 -laajarunkokonetta eli käytännössä vastaavia kuin Eurowings Discoverin koneet. Osa Finnairin A330-koneista on käynyt läpi matkustamouudistuksen, jonka Finnair esitteli helmikuussa 2022. Niillä Finnair lentänee omiin reittikohteisiinsa. Lisäksi osa Finnairin A330-koneista on läpikäynyt myös eritasoisia matkustamomuutoksia rahtikonekäyttöä varten.

Finnair_A350_lineFinnairin lippukaupassa on tarjolla Airbus A350-900 -koneella operoitavat lennot Helsinki-Vantaalta Frankfurtiin sekä Müncheniin 14. toukokuuta eli juuri ennen Eurowings Discoverin reittiavauksia Yhdysvaltain kohteisiin. On siis mahdollista, että vuokrattava konetyyppi on A330-koneen sijaan suurempi A350-kone. Finnair on kuitenkin lentänyt aiemminkin laajarunkokoneillaan tarpeen mukaan myös Euroopan-kohteisiin. Kyseisille laajarunkokonelennoille Saksaan ei ole lähipäivinä myynnissä paluulentoa samaiselle konetyypille. 

Eurowings Discover on Lufthansa-konsernin tuorein tytäryhtiö, joka aloitti toimintansa heinäkuussa 2021. Alunperin lomalentoyhtiön nimi oli Ocean, mutta se uudelleenbrändättiin Eurowings Discoveriksi. Yhtiö kilpailee lomalentoasiakkaista erityisesti saksalaisen Condorin kanssa. Syyskuussa 2021 Lufthansa ilmoitti siirtävänsä useita lomalentoreittejä Eurowings Discoverin operointiin. Lomalentoyhtiö lennättää matkustajia erityisesti juuri Frankfurtista ja Münchenistä.

Aerotelegraph 15.4. : Finnair fliegt für Eurowings Discover nach Las Vegas und Tampa

Aerotelegraph 27.3. : Fliegt Finnair bald mit Airbus A330 für Eurowings Discover?

Päivitys kello 17.35: Lisätty tieto Finnairin A350 lennosta Frankfurtiin ja Müncheniin 14.5.2022.