Liiketoiminnan nettorahavirta oli 69,2 miljoonaa euroa (101,2) ja investointien -92,2 miljoonaa euroa (-46,5). Investointien nettorahavirta sisältää kaudella toteutuneet lentokoneiden myynnit ja takaisinvuokraukset sekä ensimmäisten Airbus A350 XWB -lentokoneiden ennakkomaksuja. Yksikkökustannus tarjottua tuolikilometriä kohti ilman polttoainetta, (CASK excl. fuel) laski 2,4 prosenttia vertailukaudesta. Yksikkötuotto tarjotulta tuolikilometriltä, (RASK) laski 5,8 %. "Vuoden 2014 toinen neljännes oli vaikea. Finnairin liikevaihto laski 7,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta 565,7 miljoonaan euroon. Liikevaihdon heikkenemiseen vaikuttivat matkustajaliikenteen yksikkötuottojen voimakas lasku, lentotoimintapalveluiden rakennemuutoksesta johtunut ulkoisen liikevaihdon poistuminen sekä Aurinkomatkojen heikko kehitys", toteaa toimitusjohtaja Pekka Vauramo yhtiön tiedotteessa.
"Matkustajakäyttöasteemme paranivat huhti–kesäkuussa vertailukaudesta, ja samanaikaisesti etenimme kustannussäästöohjelmassamme. Olen tyytyväinen, että säästötavoitteemme ja sen markkinalähtöiset perusteet ovat saaneet ymmärrystä myös henkilöstömme keskuudessa ja että pystyimme sopimaan joidenkin henkilöstöryhmien kanssa tarvittavista säästöistä", Vauramo kiitteli. "Nämä edistysaskeleet eivät kuitenkaan riittäneet kompensoimaan tuottojen laskua, ja toiminnallinen tuloksemme putosi reilusti tappiolliseksi -19,6 miljoonaan euroon meille perinteisesti vahvalla jaksolla" "Tavoittelemiemme säästöjen saavuttaminen ja kustannustasomme saaminen markkinatasolle kaikissa kuluerissä on tässä taloudellisessa tilanteessa ehdottoman välttämätöntä. Finnair onkin vahvasti sitoutunut kilpailukykyisen kustannustason ja -rakenteen saavuttamiseen", vakuuttaa toimitusjohtaja Vauramo. Liikevaihto laski koko ensimmäisellä vuosipuolikkaalla Vuoden ensimmäisen puoliskon liikevaihto laski 7,8 prosenttia vuoden 2013 vastaavasta jaksosta ja oli 1 109,0 miljoonaa euroa (1 202,9). Kapasiteetti laski 1,2 prosenttia. Liikevaihdon laskuun vaikuttivat yksikkötuottojen voimakas lasku, lentotoimintapalveluiden rakennemuutoksesta johtunut ulkoisen liikevaihdon poistuminen, Aurinkomatkojen heikko kehitys, konsernin ulkopuolisten matkanjärjestäjien ostojen vähentyminen sekä rahdin heikko kehitys. Euromääräiset toiminnalliset kulut laskivat 1 171,8 miljoonaan euroon (1 221,6). Yhtiön toiminnallinen liiketulos, eli liiketulos ilman kertaluonteisia eriä, käyttöomaisuuden myyntivoitto ja, johdannaisten käyvän arvon ja valuuttamääräisten lentokaluston huoltovarausten arvon muutosta, oli -53,9 miljoonaa euroa (-10,0).
Finnairin henkilöstömäärä laski vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla merkittävästi vertailukauteen nähden yhtiön rakennemuutoksen vuoksi. Konsernin palveluksessa oli keskimäärin 5 425 (5 981) henkilöä eli 9,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Lentoliikenne-segmentissä työskenteli vuoden ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin 4 450 (4 942) henkilöä. Matkapalveluissa työskenteli keskimäärin 690 (778) henkilöä ja muissa toiminnoissa 285 (261) henkilöä. Henkilöstömäärä 30.6.2014 oli 5 209 (5 999). Henkilöstön yleistä työhyvinvointia kuvaava työhyvinvointi-indeksi (4,0/5,0)) pysyi samalla tasolla kuinedellisvuonna. (Skaala: 1=hyvin heikko – 5=erinomainen). Tutkimuksen osa-alueita ovat Lähiesimieheni, Työyhteisöni, Minun näkökantani ja Terveyteni ja turvallisuuteni. Oma pääoma laskussa - lentäjien eläkkeet toivat tappiota Finnair konsernin taseen loppusumma oli katsauskauden lopussa 1 944,5 miljoonaa euroa (2162,7 miljoonaa euroa 30.6.2013). Oma pääoma oli yhteensä 608,4 miljoonaa euroa (709,9) eli 4,75 euroa osakkeelta (5,55). Oma pääoma laski vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla tappiollisen katsauskauden tuloksen ja laajan tuloksen vuoksi.
Yhtiö on vuonna 2005 tilannut Airbusilta yksitoista A350 XWB -konetta, joista osa korvaa kaukoliikenteessä nyt käytössä olevia koneita. Tilaukseen liittyy kahdeksan lisäkoneen toimitusoptio. Finnair tutkii vaihtoehtoisia ratkaisuja minimoidakseen vaikutukset, joita toimitusten mahdollisella viivästymisellä olisi. Yhtiö hankki alkuperäisen toimitusaikataulun venyessä laivastoonsa muita Airbusin laajarunkokoneita. A350-kone sai uusia parannuksia suunnittelupöydällä ja Finnair oli uuden A350 XWB:n ensimmäinen tilaaja. Airbusin mukaan A350-kone on ja pysyy nykyisessä toimitusaikataulussa. Myös Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä kertoo, ettei aikataulussa ole tapahtunut muutoksia vaan kyse on normaalista varautumisesta yllättäviin tilanteisiin. Vuoden 2014 ensimmäisen puoliskon lopussa Finnairin operoiman laivaston keski-ikä oli 9,7 vuotta ja muiden yhtiöiden operoiman Finnair-laivaston keski-ikä 5,7 vuotta. Finnair operoi itse 45 lentokonetta, joista 15 on laajarunkokoneita ja 30 kapearunkokoneita. Finnairin operoimien koneiden lisäksi sen taseessa on 25 muuta yhtiön omistamaa lentokonetta. Näitä koneita operoivat muut lentoyhtiöt, joista merkittävin on Flybe Finland.
Ympäristön ja sisäisen toiminnan riskit Finnairilla on käytössä kokonaisvaltainen riskienhallinnanprosessi sen varmistamiseksi, että riskit tunnistetaan ja niitä vähennetään mahdollisuuksien mukaan, vaikka monet niistä jäävätkin yhtiön täyden kontrollin ulkopuolelle. Tunnistetuilla riskeillä ja epävarmuustekijöillä katsotaan mahdollisesti olevan merkittävää vaikutusta Finnairin liiketoimintaan, taloudelliseen tulokseen ja tulevaisuuden näkymiin seuraavan 12 kuukauden aikana. Yhtenä riskinä nähdään säästöneuvottelut ja mahdolliset ulkoistukset. Niihin liittyy riskejä, jotka voivat realisoituessaan vaikuttaa yhtiön säästötavoitteiden toteutumiseen, toiminnan keskeytyksettömään jatkumiseen ja yhtiön maineeseen. Finnair on tehnyt viime viikkoina yksityiskohtaisempaa kartoitusta konfliktialueiden ilmatilan käytöstä ja täsmentänyt suunnitelmiaan mahdollisten liikennöintiin vaikuttavien häiriötilanteiden ja ilmatilankäyttörajoitusten varalta.
Asiakastyyväisyys tavoitetasolla Uusi tulosnäkymä Finnairin tulosnäkymä 15. elokuuta 2014: Kotimaan, Euroopan ja Aasian epävarmoina jatkuvat talousnäkymät heikentävät kuluttajakysyntää päämarkkina-alueillamme. Lentoliikenteen odotetaan kasvavan maltillisesti vuonna 2014. Finnair ei kuitenkaan pääse hyötymään tästä kasvusta, ellei se etene kustannussäästöohjelmassaan ja saavuta tavoittelemaansa kustannusrakennetta. Finnair arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2014 jää selvästi edellisvuodesta. Polttoainekustannusten odotetaan pysyvän korkeina. Henkilöstökustannuksiin liittyvien säästöneuvottelujen viivästymisen ja epäsuotuisasta kilpailutilanteesta johtuvan yksikkötuottojen voimakkaan laskun vuoksi Finnair arvioi, että sen vuoden 2014 toiminnallinen liiketulos jää selvästi tappiolliseksi.
Kotimaan, Euroopan ja Aasian epävarmoina jatkuvat talousnäkymät heikentävät kuluttajakysyntää päämarkkina-alueillamme. Lentoliikenteen odotetaan kasvavan maltillisesti vuonna 2014. Finnair ei kuitenkaan pääse hyötymään tästä kasvusta, ellei se etene kustannussäästöohjelmassaan ja saavuta tavoittelemaansa kustannusrakennetta. Finnair arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2014 jää selvästi edellisvuodesta. Polttoainekustannusten odotetaan pysyvän korkeina. Koska meneillään olevien yhteistoiminta- ja säästöneuvottelujen lopputulos vaikuttaa Finnairin vuoden 2014 taloudelliseen kehitykseen merkittävästi, Finnair harkitsee uudelleen koko vuotta koskevan tulosennusteen antamista säästöneuvotteluiden päätyttyä.
|
|||