Finnair on valtion strateginen sijoitus - omistuksesta ei olla luopumassa kommentoi ministeri Haavisto

Finnair_planesFinnairin valtio-omisteisuus puhuttaa aika ajoin mutta valtion strateginen intressi on kuitenkin varmistaa lentoliikennejärjestelmän toimivuus ja Helsinki-Vantaan lentoaseman kattavat yhteydet. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto kiisti yhtiön myyntihuhut Ylen uutisille.

Valtion omistajaohjauksen mukaan Finnairiin liittyy vahvan sijoittajaintressin lisäksi myös strategisia intressejä, joiden vuoksi valtion on syytä ainakin toistaiseksi pysyä vahvana omistajana tai turvata muulla tavoin kyseiset strategiset intressit, jos omistusosuutta päätettäisiin pienentää tai omistuksesta luopua.

Valtion strateginen intressi Finnairissa on varmistaa lentoliikennejärjestelmän toimivuus, sekä Helsinki-Vantaan lentokentän toimivuus yhtiön kotikenttänä ja siihen perustuva kansainvälisten lentoyhteyksien riittävän kattava ylläpito.

Strateginen intressi pohjautuu suorien lentoyhteyksien varmistamisen vaikutukseen Suomen kilpailukyvylle, Helsinki-Vantaan liikenteen solmukohdan riippuvuuteen Finnairin kilpailukykyisestä toiminnasta ja Suomen suoriin lentoyhteyksiin Eurooppaan ja Aasiaan. Tärkeänä asiana omistaja mainitsee myös Finnairin edulliset nousu- ja laskeutumisajat (slotit) useissa Aasian keskuksissa sekä Venäjän lentoliikennesopimuksen sisältämän kansallisuuslausekkeen.

Pekka_Haavisto_1Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara kommentoi 21. helmikuuta Suomen Kuvalehdessä, että valtion tulisi luopua Finnairin enemmistöosuudesta nopealla aikataululla. Ministeri Pekka Haavisto, joka vastaa valtion omistajaohjauksesta, puolestaan linjasi Ylen uutisille valtion pitävän kiinni enemmistöosuudesta ja torjui samalla Finnairin yksityistämisen.

"Viime kädessä näistä enemistöomistajuuksista linjaa eduskunta ja silloin kun omistajaohjauksella on joitakin suunnitelmia, lähestytään eduskuntaa - olen vastuullinen ministeri. Ihan torikaupalla näitä yrityksiä ei myydä", kommentoi ministeri Haavisto Ylen uutisille.

Nykyisellään Valtioneuvoston Kanslia omistaa 55,81 prosenttia Finnair Oyj:n osakkeista. Enemmistöosuutta ei ole mahdollista myydä ilman eduskunnan suostumusta.

YLE: Haavisto Finnairista: Torikaupalla näitä yrityksiä ei myydä
Suomen Kuvalehti:  Valtion omistajaohjauspomo Eero Heliövaara: Finnair pitäisi yksityistää

Lue myös: