Finnair toipuu vauhdilla pandemiasta - toimintaa sopeutetaan ja lentokoneita vuokrataan ulos

FIN_A350_mirrorFinnairin liiketulos vuoden 2022 ensimmäiseltä neljännekseltä oli odotetusti tappiollinen. Koronaviruspandemiasta toipumisvauhtiin päässyt suomalaisyhtiö joutuu kuitenkin edelleen sopeuttamaan toimintaansa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. EU:n asettamien pakotteiden seurauksena Venäjän ilmatila on suljettu Finnairilta. Tämä on tarkoittanut Finnairille maantieteellisen edun menettämistä toistaiseksi Eurooppa-Aasia -lennoissa. Kesäkaudelle sovitut lentokoneiden vuokraukset miehistöineen toisille lentoyhtiöille nostavat Finnairin käytössä olevan kapasiteetin kuitenkin jo lähes 80 prosenttiin.

"Viimeisen kahden vuoden aikana Finnair on kohdannut kaksi perustavanlaatuista häiriötä, joilla on historiallisen suuret vaikutukset: globaalin pandemian ja Venäjän hyökkäyksen, joka johti ilmatilan sulkuun. Nämä molemmat vaikuttivat voimakkaasti Finnairin vuoden 2022 ensimmäiseen neljännekseen, pandemia omikronmuunnoksen muodossa. Omikronmuunnos rajoituksineen ja sulkutoimineen heikensi kysyntää erityisesti tammi- ja helmikuussa", avasi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Finnairin vertailukelpoinen liiketulos pysyi ennakoidusti vahvasti tappiollisena ollen -133 miljoonaa euroa. Tappioon vaikuttivat pääasiassa korkea polttoaineen hinta sekä omikronin vaikutukset kuluihin ja kysyntään. Se pysäytti ennakoidun kasvun kahdeksi kuukaudeksi ja katsauskauden liikevaihto heikkeni edeltäneestä vuosineljänneksestä ollen 400 miljoonaa euroa.

Finnairin liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa 252,1 prosenttia vertailukaudesta ja oli 399,8 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli -132,9 miljoonaa euroa (-143,2).    Finnairin matkustajamäärä kasvoi 482,0 prosenttia 1,5 miljoonaan, kun määrä oli vuotta aiemmin 0,3 miljoonaa matkustajaa. Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 475,5 prosenttia 6 915,2 miljoonaan kilometriin (1 201,5) ja matkustajakäyttöaste oli 47,3 prosenttia (25,5).

AWF_Finnair_pallo_1Finnair varautuu Venäjän ilmatilan sulun pitkittymiseen ja on jo aloittanut toimintansa sopeutuksen monin määrätietoisin toimin. Niitä ovat uusien reittien avaaminen länteen ja Etelä-Aasiaan sekä uuden kustannussäästöohjelman käynnistäminen.

"Ensimmäisenä toimena päivitetty verkostomme painottaa aiempaa enemmän yhteyksiä länteen ja Etelä-Aasiaan. Avasimme uuden reitin Dallasiin maaliskuun lopussa, ja kesällä aukeavat uudet Mumbain ja Seattlen reitit", kertoi Manner.

"Käynnistämme uuden kustannussäästöohjelman, jonka ensimmäisessä vaiheessa haemme 60 miljoonan euron pysyviä säästöjä jakelusta, lentokoneiden vuokrasopimuksista ja toimintojen jatkuvasta parantamisesta. Nämä lisäsäästöt tulevat jo saavutettujen 200 miljoonan euron vuosittaisten pysyvien säästöjen päälle. Täydennämme kustannussäästöohjelmaa samalla kun jatkamme pitkän aikavälin ratkaisun määrittämistä Venäjän ilmatilan sulkuun", jatkoi Manner.

FIN_A350_terminalframes_1Finnairin kassatilannne on edelleen vahva ja Suomen valtion myöntämä 400 miljoonan euron hybridilaina on edelleen kokonaisuudessaan nostamaton ja vahvistaa Finnairin taseasemaa. Nyt 27. huhtikuuta julkistettu hybridilainan muuttaminen kokonaisuudessaan pääomalainaksi on seuraus yhtiön jatkuvasta dialogistamme valtio-omistajan kanssa.

 Finnairin kassavarat olivat 1 136,5 miljoonaa euroa (31.12.2021: 1 265,7) ja omavaraisuusaste oli 7,2 prosenttia (31.12.2021: 11,8).


Finnair vuokraa koneita ja miehistöjä Saksaan ja Isoon-Britanniaan

D-AIKA_230422"Olemme Venäjän ilmatilan sulun jälkeen myös nopeasti löytäneet ylimääräiselle kapasiteetillemme kannattavaa käyttöä vuokraamalla koneita miehistöineen toisten lentoyhtiöiden käyttöön", kertoi Manner

Ratkaisu tuo Finnairille tuottoja ja työllistää merkittävän määrän lentäjiä, matkustamohenkilökuntaa ja tekniikan työntekijöitä. Vuokrausjärjestelyiden ansiosta Finnair välttyy lentävän henkilökunnan lomautuksilta Suomessa kesällä.

BA_tail"Olemme myös aloittaneet laivastosuunnitelmamme tarkastelun ja tarkastelemme rinnakkain sekä lentokoneiden ulosvuokrausta että käyttämättä olevien lentokoneiden myyntimahdollisuuksia", kertoi Manner.

Finnair on jo aiemmin vuokrannut kahden ATR 72-500 -koneen kapasiteetin Norjaan. Finnair on vuokrannut laajarunkokoneita Saksaan Lufthansan lomalentoyhtiö Eurowings Discoverin käyttöön sekä kapearunkokoneita British Airwaysille.

 
Pandemiasta toipuminen etenee parhaillaan vauhdilla

Finnair valmistautuu nyt vilkkaaseen kesäkauteen samalla kun se sopeuttaa toimintaansa Venäjän ilmatilan aiheuttamaan todellisuuteen.

"Asiakkaidemme varauskäyttäytyminen on normalisoitumassa ja lentoja varataan jo pitkälle kesään ja syksyyn. Kysyntä erityisesti Euroopassa, Etelä-Aasiassa ja Pohjois-Amerikan reiteillä on vahvaa, ja lentojemme määrä nousee kesäkaudella yli 300 päivittäiseen lentoon. Uuden kaukolentokokemuksemme myötä uudistettuja laajarunkokoneita on jo liikenteessä, ja premium economy -matkustusluokka on tarjolla toukokuusta alkaen Dallasin, New Yorkin ja Singaporen reiteillä", avasi Manner tilannetta.

"Sota Ukrainassa koskettaa meitä kaikkia. Olemme tarjonneet sotaa pakeneville ukrainalaisille lentolippuja 95 prosentin alennuksella keskeisillä reiteillä", jatkoi Manner.

Erikoishintaisia lentoja on ollut tarjolla Varsovasta, Krakovasta, Gdanskista, Budapestistä ja Prahasta Helsinki-Vantaalle.

"Kiitän lämpimästi koko Finnairin tiimiä erinomaisesta kestävyydestä ja omistautumisesta asiakkaiden palvelemiseen näiden uusien muutosten keskellä", päätti Manner.

 
Kaksijakoinen toimintaympäristö - tuloksen odotetaan paranevan vuoden edetessä

Finnairin toimintaympäristö on kaksijakoinen. Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Aasiassa* matkustus on normalisoitumassa, kun pandemialiitännäiset vaikutukset ovat lieventyneet. Sen sijaan Pohjois-Aasian markkinoiden matkustusrajoitukset yhdistettynä Venäjän suljettuun ilmatilaan vaikuttavat merkittävästi Finnairin toimintaympäristöön.

fin_tails_HELAirportsignFinnair arvioi lentävänsä vuoden 2022 toisen ja kolmannen neljänneksen aikana kesäkaudella keskimäärin noin 70 prosentin kapasiteetilla tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kesäkaudelle sovitut lentokoneiden vuokraukset miehistöineen toisille lentoyhtiöille nostavat käytössä olevan kapasiteetin lähes 80 prosenttiin.

Finnair arvioi vuoden 2022 toisen neljänneksen vertailukelpoisen liiketuloksen parantuvan ensimmäisestä neljänneksestä ja olevan samaa suuruusluokkaa kuin vuoden 2021 viimeisellä vuosineljänneksellä (-65 miljoonaa euroa). Tulosta tukee matkustuskysynnän voimakas palautuminen Finnairin verkostossa, mutta sitä rasittavat polttoaineen hinnan voimakas nousu ja edelleen jatkuva vähäinen Pohjois-Aasian-liikenne.

Finnair arvioi, että vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä kysyntä on lähempänä pandemiaa edeltävää aikaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Aasiassa.

Lue myös: