Finnairin A350 XWB -koneen FAMI-lentokohteet Euroopassa selviävät 9. huhtikuuta

A350_HOTT_seminaari_1Finnair järjesti 18. maaliskuuta toimittajatapaamisen, jossa yhtiön Ville Iho ja Airbusin Mike Bausor kertoivat syksyllä saapuvasta A350 XWB -koneesta. Mukana oli myös matkustamon designistä vastaava Vertti Kivi. Kun uudet aikataulut julkaistaan 9. huhtikuuta, paljastuvat myös ne kohteet Euroopassa, joihin Finnair operoi A350 XWB:llä ns. FAMI-lentoja ennen kaukoreittejä.

Tulevasta konetyypistä kertoivat median edustajille Airbusin A350 XWB -markkinointijohtaja Mike Bausor ja Finnairin matkustamojen omista sisustuselementeistä vastaava suunnittelija Vertti Kivi. Lisäksi paikalla oli Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho.

Varsinaisia suuria uutisia ei ollut tarjolla, mutta tilaisuudessa kuultiin kattava kooste A350 XWB -hankkeen nykytilasta sekä Finnairin suunnitelmia koneen käytöstä. Ville Iho totesikin, että tarjolla on yhdeksän vuoden ajalle venytetty uutinen.

Alkuperäiset A350-koneethan tilattiin alunperin jo joulukuussa 2005. Kaikkiaan niitä on tulossa 19 kappaletta. Finnairissa on käynnissä kova työ uuden koneen käyttöönottamiseksi. Ihon mukaan innostus on käsin kosketeltavaa.

"Vastaavaa ei saa kokea kuin kerran uransa aikana. A350 XWB nostaa kaukolentotuotteemme uudelle tasolle."

A350XWB_net_FinnairAasian strategian valinnan jälkeen on toimittu kompromissien varassa. Ensin McDonnell Douglas MD-11 -koneilla ja sitten Airbus-kaupan myötä väliaikaiseksi tarkoitetulla A340-kalustolla. Luvassa on nyt ylimenoaika, jonka jälkeen vanhimmat koneet on korvattu A350 XWB -tyypillä.

Uudet koneet tuovat matkustajaa kohden 25 prosentin säästöt polttoaineessa verrattaessa A340-kalustoon. Kapasitetti kasvaa niin matkustajaliikenteessä kuin rahdissa. Ihon mukaan kaikki muut ovatkin uuteen konetyyppin tyytyväisiä paitsi JET A1 -kerosiiniä myyvät yhtiöt.

Aluksi Finnair lentää A350 XWB -koneella ohjaamomiehistökoulutuksena lyhyitä ns. FAMI-lentoja (Familiarization) Euroopan reiteillään. Niiden päivämäärät ja kohteet selviävät 9. huhtikuuta uusien aikataulujen myötä.

FAMI-lentoja hyödynnetään samalla myös uuden konetyypin tunnetuksi tekemiseen yhtiön kohteissa. Saahan Finnair A350 XWB:n käyttöönsä ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä. Kaukoreittien kohteisiin sillä aletaan lentää järjestyksessä Shanghai, Peking, Bangkok, Hong Kong ja Singapore.

Vertti Kivi sisustaa valolla

Suunnittelija Vertti Kivi kertoi miten uuden koneen led-valaisun tuomia mahdollisuuksia on hyödynnetty sisustuksessa. Ledeillä pystytään näyttämään 16,8 miljoonaa värisävyä, jotka voidaan ohjelmoida tuottamaan haluttu tunnelma matkustamoon.

A350_HOTT_seminaari_2A350 XWB:ssä on ensimmäisenä Airbusin koneena täysin valkoiset seinäpaneelit. Aiemmat ovat olleet hennon harmaita tai beigejä. Nyt halutut värit tuotetaan ledeillä.

Vertti Kiven ideana on tuoda reittivaiheen mukaisesti matkustamoon Skandinavian viileyttä tai Aasian lämpimiä värisävyjä. Valaistus muuttuu jatkuvasti 20 minuutin sykleissä ja esimerkiksi ruokatarjoilujen ajaksi.

Nykyisten Finnairin koneiden harmaat istuinpäälliset ovat väriltään arkoja ja tekniikan henkilöstö joutuu vaihtamaan niitä liikaantumisen takia. A350 XWB:ssä tämä ongelma on huomioitu, vaikka värimaailma ei juurikaan muutu.

Istuinten kangas on uusi: se on teflon-käsiteltyä ja vesipestävää. Materiaali on Kiven mukaan suunnittelutoimiston erityisesti Finnairin koneisiin valitsema. Luonnollisesti kangas samalla on myös mm. matkustajakoneiden materiaalien paloturvallisuusvaatimusten mukainen.

Vertti Kivi kertoi myös harkinneensa paksumpia mattoja. Ne eivät olisi olleet kovin paljon kalliimpia, mutta niiden tuoman lisäpainon lennättäminen olisi tuonut 7 miljoonan euron lisäkustannukset. Niinpä ideasta luovuttiin.

Bausor: A350-koelentokoneista voi tulla VIP-versioita

airbus_a300_finnair_wikimedia_udo_haafkeMike Bausor muistutti Finnairin ja Airbusin pitkästä yhteistyöstä. Vaikka välillä Suomessa luotettiin McDonnell Douglasin koneisiin, ensimmäinen Aerospatiale Caravelle tuli jo 60-luvulla. Sitä rakennettiin suunnilleen samassa paikassa missä nyt kokoonpannaan A350 XWB -koneita.

Samaten Finnairin (Karairin) laivastoon on kuulunut kaksi laajarunkoista Airbus A300B4-konetta (kuvassa) ennen nykyisiä A319, A320, A321, A330 ja A340 -koneita.

Bausor kertasi Lentoposti.fi -lukijoiden hyvin tuntemaa A350 XWB -koelento-ohjelmaa. Hänen mukaansa hankkeessa ollaan nyt vaiheessa, jossa tuotannossa on jo osia koneeseen MSN41.

TA350_MSN18uotannossa kymmenen koneen kuukausivauhtiin päästäneen 2018, vain neljä vuotta ensimmäisen koneen toimituksesta. Aikanaan A330-koneen tuotantotahdin nostaminen samaan vei peräti 20 vuotta.

Tänä vuonna toimitetaan asiakkaille 15 A350 XWB -konetta. Finnair saa ensimmäisen omansa syyskuussa (MSN18, OH-LWA, kuvassa oikealla). Ensilentonsa se tekee elokuussa.

Bausorin mukaan Airbus pitää koelento-ohjelmassa mukana olleista koneyksilöistä MSN1:n omassa käytössään jatkotuotekehittelyä varten. Numerot 2-5 myydään eteenpäin.

A350XWB_Formation_Flight_-_Low_pass_-_01Nämä alkusarjan koneet (muodostelmassa kuvassa vasemmalla) ovat yksilöllisiä ja Bausorin mukaan haasteellisia myydä osaksi suurempaa A350 XWB -laivastoa. Aluksi niistä kuitenkin poistetaan koelentovarustus.

Monissa matkustajakonehankkeissa ensimmäiset yksilöt ovat sarjatuotantokoneita painavampia. Siksi ne päätynevätkin esimerkiksi konvertoitaviksi yksilöllisiksi VIP-versioiksi esimerkiksi valtion päämiehen käyttöön.

Myöhemmin keskiviikkoiltapäivänä Mike Bausor kertoi uudesta konetyypistä myös sadoille Finnairin henkilökunnan edustajille HOTT-talon aulassa järjestetyssä tilaisuudessa. +TT+

Video Airbusin A350 XWB -koneen vierailusta Helsingissä