Finnairin ensimmäinen Airbus A350-900 XWB -kone laskeutui kotikentälleen Helsinki-Vantaalle

A350_HEL_ARR_winglet_twrEnsimmäinen Finnairin uuden sukupolven Airbus A350-900 XWB -kone (OH-LWA) laskeutui uudelle kotikentälleen Helsinki-Vantaalle alkuillasta 7. lokakuuta. Koneen odotetaan nostavan suomalaisyhtiön jälleen kasvu-uralle ja antavan Finnairille hetkeksi etumatkaa muihin eurooppalaisoperaattoreihin nähden.

Finnairin ensimmäinen Airbus A350-900 XWB -matkustajakone laskeutui Helsinki-Vantaan kiitotielle 04R noin kello 18.07 keskiviikkona 7. lokakuuta (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

A350_HEL_terve_stadiFinnair otti kaiken irti upeasta syysillasta ja esitteli uutta konetta kaartelemalla Helsingin kantakaupungin yllä ennen laskua Helsinki-Vantaalle. Kierros poiki runsaasti kuvia ja kommentteja sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi Twitteristä niitä löytyy hashtagilla #A350Finnair.

Koneen saapuminen kiinnosti myös suurta yleisöä. Lentoaseman katseluterassin eturivi oli täynnä jo useita tunteja ennen laskeutumisaikaa. Esimerkiksi niin sanotuilla  Lemminkäisen kallioilla kiitotien 04R itäpäässä oli runsaasti katselijoita ja kuvaajia (katso sieltä kuvattu video jutun lopusta).

Median edustajia koneen saapumista seuraamaan oli ilmoittautunut melkein 30. Lisäksi A350 XWB:n mukana Toulousesta saapui 90 toimittajan ryhmä. Heistä suurin osa oli ulkomaalaisia.

a350_saapuminen_2Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA toivotti Euroopan ensimmäisen A350-koneen tervetulleeksi ja toivottaen samalla myös turvallisia lentoja koneelle.

OH-LWA:n ensimmäisen laskun sen uudelle kotikentälle ohjasi Finnairin lentotoiminnanjohtaja ja lentokapteeni Jari Paajanen. Lentoaika Toulousesta Helsinkiin oli koneen kuudennella lennolla kolme tuntia ja 31 minuuttia. Kaikkiaan koneyksilöllä on koelennot mukaanlukien lennetty 21 tuntia ja kolme minuuttia.

A350_HEL_ARR_crewFinnair aikoo tehdä koneillaan pitkää päivää ja ylittämään maailmalla nykyisin operoivan kuuden A350-koneen päiväkohtaisen 11,4 lentotunnin rajan.

Helsinki-Vantaan maantieteellinen sijainti mahdollistaa koneen käynnin Euroopasta Aasian yhden vuorokauden aikana.

 A350_HEL_ohjaamoMyös Helsinki-Vantaan lentoasema on valmistautunut uuden konetyypin operointiin jo pidemmän aikaa.

Aivan kaikkea ei voi tehdä ilman oikeaa lentokonetta ja ensilento hinattiin matkustajasillan viereen viimeisen kymmenen metrin matkan. Finavian edustajat olivat välittömästi matkustajasillalla arvioimassa  tilannetta, jotta viimeiset kalibroinnit sillan automaattiohjaukseen voitiin tehdä tositilanteessa.

 a350_saapuminen_1"Finavia tekee kaikkensa Finnairin Airbus A350 -operaatioiden onnistumiseksi sekä matkustajien houkuttelemiseksi Helsinki-Vantaalle", sanoi Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen puheessaan lennon tuloportilla.

"Finnair nousee uuden A350-koneen myötä kasvu-uralle. Matkustamo on tilava, valoisa ja hiljainen. Saamme koneen avulla hieman etumatkaa muihin eurooppalaisyhtiöihin verrattuna", kertoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

A350_HEL_winglet_ilmassaKotiutuslennon jälkeen OH-LWA:n matkustamoa viimeistellään Helsinki-Vantaalla. Ensimmäinen kaupallinen lento operoidaan perjantaina 9. lokakuuta Amsterdamiin.

Saman päivän aikana koneella lennetään myös Osloon. Kaukolennot aloitetaan 21. marraskuuta Helsinki-Shanghai -reitillä. 

Shanghain jälkeen seuraavat kaukokohteet ovat Peking, Bangkok Hong Kong ja Singapore. Myös  New Yorkin lentojen operointi A350-koneilla alkaa vuoden 2016 aikana.

Finnair poistaa nykyisiä Airbus A340-koneita laivastostaan joustavalla aikataululla reittirakenteen ja uusien A350-koneiden saapumisten myötä. Viimeisen A340-koneen odotetaan poistuvan Finnairin laivastosta vuoden 2017 loppuun mennessä.

A350_HEL_ARR_winglet_TLS
Airbus toimittaa asiakkailleen vuoden 2015 aikana kaikkiaan 15 A350-900 -konetta. Nyt Qatar Airwaysille ja Vietnam Airlinesille sekä Finnairille toimitettujen seitsemän koneen lisäksi Helsinki-Vantaalle saapuu loppuvuoden aikana vielä kolme F-kirjaimella varustettua A350-konetta. Aikatauluja seuraavien koneiden osalta ei ole Finnairin mukaan vielä vahvistettu.

 

YouTube-kanava Ylamaki Aviation video koneen laskusta kiitotielle 04R:

Lue myös: