"Finnairin kasvu on ollut kaksinkertaista markkinoihin nähden", kommentoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo yhtiönsä tulosta 17. heinäkuuta. Matkustajaennätykset ovat siirtyneet uusiin lukemiin vähän väliä ja matkustajamäärät kasvavat edelleen. Kesäkuussa matkustajia oli jo 1,2 miljoonaa ja yhden päivän aikana kuljetettiin ensikertaa yhtiön historiassa yli 50 000 matkustajaa. 40 000 päivittäisen matkustajan raja rikottiin vuonna 2017. Kuluvan vuoden aikana Finnair vastaanottaa yhden uuden A350-laajarunkokoneen ja joitain kapearunkokoneita. Kapasiteetti kasvaa niiden myötä noin kymmenellä prosentilla. Toimitettavia kapearunkoisia A321-koneita on ainakin yksi. Lisäksi Finnair tuo lisää matkustajapaikkoja vanhempiin koneisiinsa. Matkustajaennätysten lisäksi yhtiön liikevaihto kasvoi noin 80 miljoonalla eurolla. Sen vaikutukset viivan alla olivat noin kymmenen miljoonaa euroa. Toisen vuosineljänneksen tulos 47,9 miljoonaa euroa ylitti ensikertaa 7 prosenttia liikevaihdosta.
Lisämyynti sen sijaan on kasvanut odotuksia heikommin ja matkustajakohtainen lisämyynti on jäänyt paikalleen. Finnair on toukokuussa uudistanut hinnoittelujärjestelmänsä, jonka myötä reittiparien optimointeja on päästy toteuttamaan uudella otteella. Nyt optimointeja voidaan tehdä moninkertaiseti eri reittikombinaatioille ja lisätuottoja on odotettavissa. Optimointeja voidaan tehdä eri reittipareille mm. hinnan, täyttöasteen ja saatavuuden osalta. "En nyt lähde tarkemmin avaamaan mutta olemme tehneet ohjelmistomuutoksen myötä mielenkiintoisia havaintoja", avaa Vauramo.
"Koekäyttöjakso on meneillään ja käyttöön se tulee kuluvan kesän aikana", kertoo Vauramo. Tarvittavat asennukset ovat jo valmiita yli puolessa kapearunkoisissa Airbus -koneissa. Vauramon mukaan hanke on hieman viivästynyt sertifiointiviiveiden myötä.
Kapearunkoiset kiinnostaa - uusissa haasteita Finnairin on jo pitkään odotettu tekevän päätöksiä ainakin kapearunkokoneiden tilaamisesta. Laajarunkokoneiden määrä on kasvanut merkittävästä ja toistaiseksi kapearunkolaivastoa on kasvatettu maltillisesti. "Olemme lähestyneet toimittajia ja nyt meillä menee asian parissa sisäisesti muutamia kuukausia. Teemme parhaillaan pitkän tähtäimen reittisuunnitelmia ja harkitsemme mahdollisten tilausoptioiden kokoa", kertoo Vauramo kapearunkouudistuksen tilanteesta.
"Päätöksiä kapearunkotilauksesta tehdään vuoden 2019 aikana", päättää Vauramo. Näin ollen päätös laivaston uudistamisesta ja mahdollisesta kasvattamisesta on jäämässä seuraavan toimitusjohtajan tehtäväksi. Airbusin käsiin on jäänyt merkittävä määrä koneita moottorivalmistajien ongelmien seurauksena. Mittaviin kapearunkokoneiden toimitusmääriin suhteutettuna nyt käsillä olevat toimitusviiveet ovat pieniä mutta vaikuttavat toki lentoyhtiöiden toimintaan. Finnairin odotetaan tilaavan koneita Airbusilta, jotta sen laivaston kommonaliteetti säilyy. Airbus kauppaa nykyisin myös pienempiä Airbus A220-koneita (entinen Bombardier CSeries), jotka soveltuvat myös syöttöliikennekäyttöön. Vastaavasti amerikkalaisvalmistaja Boeing laajentaa yhteistyötä brasilialaisen Embraerin suuntaan, jonka valikoimassa on uusia E2-Ejet -koneita. Finnairin syöttöliikenneyhtiö Norra operoi mm. Embraer-koneilla. Norralle mahdollinen uusi omistaja "Olemme kartoittaneet vaihtoehtoja ja Norran suhteen päätöksiä tehdään vuoden 2018 aikana", raottaa Vauramo syöttöliikenneyhtiön osalta.
Norra operoi Finnairin ostoliikennettä 24:lla ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneella ja Embraer E190 -suihkukoneella Finnairin kotimaan- ja Euroopan-reiteillä. Nykyisin Norrana tunnettu yhtiö toimi aikaisemmin nimellä Flybe Finland Oy.
Polttoaineen hinnan nousu vaikuttaa myös Finnairiin vaikka osa polttoaineostoista on suojattu. Mikäli hinnassa ei tapahdu merkittävää nousua odottaa Finnair kuluvalta vuodelta edellisvuoden tapaan noin 170 miljoonan euron tulosta. Metson toimitusjohtajaksi siirtyvä Vauramo jatkaa Finnairin palveluksessa vielä marraskuuhun saakka, joten hän on todennäköisesti mukana myös Finnairin Q3:n tulosjulkistuksessa. Lue myös:
|
|||