Havis Amanda sai lakkinsa DJI Inspire -nelikopterin tuomana - Trafilta lupa "melkein päätöksellä"

manta_aaltoyliopistonylioppilaskuntaYlioppilaiden perinne lakittaa Helsingin keskustassa sijaitseva Havis Amanda -patsas sai tänä vuonna ilmailullisen sävyn. Vuoro lakituksesta kiertää yliopistojen välillä ja nyt asialla oli Aalto Yliopiston Ylioppilaskunta. Mantan suurikokoinen ylioppilaslakki saapui Kauppatorille kauko-ohjattavan DJI Inspire 1 -nelikopterin kannattelemana. Trafi antoi operaatiolle luvan vappuhenkisellä "melkein päätöksellään".

Kuvanveistäjä  Ville Vallgrenin luoman Havis Amanda- pronssiveistoksen eli tuttavallisemmin Mantan lakitus vappuaattona kerää perinteisesti Helsingin keskustaan valtavasti väkeä. Poliisin mukaan Esplanadeilla ja Kauppatorilla oli jopa 80 000 ihmistä. Kello 18 tapahtuva lakin painaminen Havis Amandan päähän käynnistää virallisesti vapun ja antaa luvan myös juhlijoille käyttää omia ylioppilaslakkejaan.

Takavuosina lakitus tapahtui keskiyöllä, mutta järjestyksenpitosyistä se siirrettiin alkuiltaan. Aiemmin lakki vietiin kiipeämällä, mutta koska patsasta haluttiin suojella, viime aikoina lakittajat on nostettu autonosturin kannattelemasta kehikosta roikkuen Mantan ympärille.

Inspire_DJITänä vuonna nosturin vaijerissa roikkuville Aalto Yliopiston ylioppilaille Mantan suurikokoisen lakin toi kauko-ohjattava DJI Inspire 1 -nelikopteri (quadcopter, kuvassa oikealla).

Kopteri lähestyi patsasta Kolera-altaalta ja sen alle jäävä lentoreitti torilla oli eristetty yleisöltä. Tällaisia kauko-ohjattavia UAV/RPAS-ilma-aluksia (Unmanned Aerial Vehicle / Remotely Piloted Aircraft System) ei saa lennättää väkijoukkojen yllä.

Kaikki sujui hyvin ja nosturin kannattelemassa kehikossa roikkuvat lakittajat vastaanottivat päähineen juuri ennen kello kuutta. Kopteria ohjasivat kokeneet alan teekkariharrastajat.

Trafi_päätösOperaatiolle oli haettu lupaa liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta. Sen Facebookissa julkaistussa "Melkein päätöksessä" (vasemmalla) asiaa lähestytään vappuhenkisesti:

"Hakijan toimittaman dokumentaation perusteella on todettavissa, että pyrkimyksenä on kevään juhlaan keskeisesti kuuluvassa seremoniassa sinänsä elottoman, mutta ujon viehkeän kauniimman sukupuolen figuurin verhoaminen pieneltä osalta syvää oppineisuutta ja viisautta symboloivalla päähineellä."

Luvassa käyttää nelikopteria on myös ehtoja lentotoiminnalle: "Kopterin lennättäjien kokemus (lennätyksestä), GPS-signaalin luotettavuus, ohjaajayhteistyö, vastuu- ja vakuutuskysymykset, yleisön turvallisuuden asianmukainen huomioiminen ja siitä tiedottaminen, reitillä sijaitsevat esteet, porrastuksen säilyttäminen ilmapalloihin ja muihin ilmatilan käyttäjiin (linnut) ja kyberuhat".

Trafi myös toteaa, että "kyseessä ei ole ilma-alus vaan lennokki", joten lupaa ei edes tarvittaisi. "Melkein päätöksen" toisella sivulla on mm. ilmailujohtaja Pekka Hentun allekirjoitus ja asian vakuudeksi lukuisia Liikenteen turvallisuusviraston leimoja. +TT+

Video Mantan lakituksesta nelikopterilla (alkaen kohdasta 11.30): MTV.fi