Helsingin kaupunginmuseon kuvia nettiin - mukana myös ilmailua

spearair_dc8_1973_helsinginkaupunginmuseoHelsingin kaupunginmuseon kokoelmia on ryhdytty avaamaan yleisölle Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-asiakasliittymän kautta. Yleisön selailtavaksi tarjotaan jatkuvasti karttuva valikoima esineitä, valokuvia ja taideteoksia sekä tietoja helsinkiläisistä rakennuksista. Mukana on myös ilmailuun liittyvää kiinnostavaa kuvamateriaalia.

Tämän vuoden aikana julkaistaan 20 000–30 000 kaupunginmuseon tallennetta, muun muassa Signe Branderin kaikki 906 valokuvaa sadan vuoden takaisesta Helsingistä. Kaupunginmuseo sallii Finnassa julkaisemiensa kuvien vapaan lataamisen ja käytön, toki lähteen ilmoittaen.

Tällä hetkellä haku lentokenttä tuottaa kaupunginmuseon omalla hakusivulla 26 osumaa ja lentokone 52. Mukana on materiaalia niin Seutulasta kuin Malmilta. Kuvissa on runsaasti myös ihmisiä. Harrasteilmailunäkyy esiintyy purjelentona Taivallahden jäällä sekä lennokin heittona.

boac_comet_1952_helsinginkaupunginmuseoHieno on myös värikuva B.O.A.C. -lentoyhtiön DeHavilland Comet -koneesta Seutulassa Olympiavuonna 1952 (vasemmalla). Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Suomessa kävi suihkumatkustajakone.

Kokoelmassa on myös kuvia lentäijien ja lentoemäntien uniformuista. Ilmailuaiheinen tarjonta varmasti kasvaa sitä mukaa kun kuvia saadaan lisättyä palveluun.

Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke, jonka tavoitteena on koota yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarannot ja avata ne vapaasti tutustuttaviksi. Digitoinnilla pyritään paitsi tekemään kulttuuriperintö laajemmin saavutettavaksi myös turvaamaan sen säilyminen.

aero_1947_dc3_helsinginkaupunginmuseoYleisö voi selata Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon kerättyjä aineistoja, kuten esineitä, kuvia, taideteoksia, kirjoja, karttoja ja asiakirjoja, Finna-asiakasliittymän kautta osoitteessa www.finna.fi.

Lokakuussa 2013 avatun Finnan kehittäminen jatkuu vielä vuosia yhä uusien kulttuuriperintöä tallentavien laitosten liittyessä mukaan ja digitoidun aineiston laajetessa.

Jokainen Finnassa mukana oleva museo, kirjasto ja arkisto määrittää tarjoamiensa aineistojen käyttöehdot itse. Helsingin kaupunginmuseo sallii tällä hetkellä ainoana museona Finnassa verkkolaatuisten kuvien vapaan lataamisen ja käytön. Käyttäjän tulee kuitenkin aina ilmoittaa kuvan lähde ja kuvaajan nimi. Painolaatuiset kuvat tilataan edelleen museosta ja niistä peritään maksu.

OHBAE_1947_helsinginkaupunginmuseoFinnassa on nyt yli kahdeksan miljoonaa tallennetta ja lisää tulee koko ajan, eli selailtavaa ja tutkittavaa riittää. Valtavien aineistojen siirtäminen palveluun vie kuitenkin aikaa.

Osaa kokoelmista ei voi lainkaan julkaista verkossa tekijänoikeus- ja henkilötietolakien asettamien rajoitusten takia. Siksi kannattaa vastedeskin aina kysyä suoraan museosta, jos Finnasta ei löydy etsittyä aineistoa.

Helsingin Kaupunginmuseon oma hakunäkymä on osoitteessa hkm.finna.fi.