Helsinki-Vantaa on yksi laittoman maahantulon merkittävä saapumisväylä

Rajavartiolaitos_kuva1Laittomien rajanylitysten määrän kasvu EU-alueella heijastuu myös Suomeen. Rajavartiolaitos on paljastanut ulkorajalla jo 57 prosenttia enemmän laittomia maahansaapumisia kuin edellisvuonna. Yksi merkittävistä maahantulokanavista on Helsinki-Vantaan lentokenttä ja erityisesti Venäjältä sekä Turkista saapuvat lennot.

Rajavartiolaitoksen ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä havaittu laiton maahantulo sisärajan maahantulopaikoilla on ollut tammi-elokuussa voimakkaassa kasvussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Elokuun loppuun mennessä Rajavartiolaitos on havainnut sisärajan maahantulopaikoilla yhteensä 416 laitonta maahantuloa Kasvua on ollut huimat 213 prosenttia. 

Merkittävimmät maahantulopaikat ovat Helsinki-Vantaan lentokenttä, Helsingin ja Turun satamat sekä uutena ilmiönä matkustaminen maateitse Pohjois-Ruotsin kautta Tornioon. 

Suurin osa Schengenin sisäisillä lennoilla ilman matkustusasiakirjoja havaituista henkilöistä saapui Itävallasta, Saksasta ja Tanskasta.

Merkittävimpiä ulkorajan laittoman maahantulon lentoreittejä ovat Moskovasta ja Pietarista Suomeen saapuvat lennot sekä reitit Turkin Istanbulista ja Izmiristä Suomeen. Kaikkiaan laittomia maahantuloja on pysäytetty ulkorajoilla 91. Niistä 53 Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Ulkorajan lentoliikenteessä laitonta maahantuloa on saatu tehokkaasti ehkäistyä lähtömaissa lentokenttähenkilökunnalle tarjotulla koulutuksella.

Turvapaikanhakijamäärän voimakas kasvu Suomessa näkyy myös Rajavartiolaitoksen toiminnassa. Maahanmuuttoviraston mukaan koko maassa on jätetty kolme kertaa enemmän turvapaikkahakemuksia verrattuna edellisvuoden tammi-elokuuhun.

Kaikkiaan turvapaikkahakemuksia jätettiin 6821 kappaletta. Niistä ulkorajan rajanylityspaikoilla jätettiin yhteensä 111 turvapaikkahakemusta. Kasvua oli 37 prosenttia. Sisärajan maahantulopaikoilla Rajavartiolaitos vastaanotti yhteensä 445 turvapaikkahakemusta, mikä on 199 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden samalla tarkastelujaksolla.

Ulkorajan laittomaan maahantuloon liittyen on lisäksi epäiltynä 30 laittoman maahantulon järjestäjää. Ulkorajalla paljastetuista laittomaan maahantuloon syyllistyneistä henkilöistä suurin osa on ollut Syyrian (20 %), Marokon (11 %), Irakin (10 %) ja Kiinan (10 %) kansalaisia.