Maahantulonrajoitukset jatkuvat 30.6. saakka - tarkastuksia suoritetaan riskiperusteisesti

korona_joulu_2Koronapandemian jatkuessa edelleen valtioneuvosto päätti ulkorajaliikenteen maahantulon rajoituksien jatkamisesta 30.6. asti terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. Valtioneuvosto päätti voimassa olevien rajoitusten jatkamisesta istunnossaan 2. kesäkuuta. Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat edelleen kaikkia matkustajia.

EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilta vaaditaan voimassa oleva todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista maahantulon edellytyksenä tiettyjä  poikkeuksia lukuun ottamatta. Vaatimus koskee vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Rajavartiolaitos ei vaadi edellä mainittuja todistuksia maahantulon edellytyksenä kolmannesta maasta saapuvilta Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Maahantulo on myös sallittua ilman rajoituksia EU:n vihreän listan maiden ja alueiden asukkaille. Vihreän listan mailla tarkoitetaan riittävän hyvässä tautitilanteessa olevia maita, joiden osalta Euroopan unionin neuvosto on päättänyt sallia vapaan matkustamisen EU:n alueelle.

Myös maahantulo Schengen-alueen ulkopuolisista EU-maista on sallittua ilman rajoituksia.

 

Tartuntatautilain mukaiset vaatimukset koskevat kaikkia matkustajia

Tartuntatautilain mukaisesti jokaisella Suomeen saapuvalla matkustajalla pitää olla jokin näistä kolmesta todistuksesta: rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus (alle 72 tuntia). Jos matkustajalla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet voidaan ohjata koronatestiin maahantulopisteellä. Terveysviranomaiset tekevät todistusten tarkastuksia riskiperusteisesti.

Myös tartuntatautilain mukaiset vaatimukset ovat voimassa 30. kesäkuuta asti. Vaatimukset koskevat eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

 Suomalaisten matkailijoiden tulee myös huomioida, että vaikka Suomeen pääsee ilman testiä, muilla mailla ja lentoyhtiöillä voi olla omia testivaatimuksia.