Ilmailukausi ei ole vielä läheskään ohi, mutta Suomen ennätyksiä riittää jo listattavaksi asti

timotoivonen6_ttsportKuluvana ilmailukautena on tehty jo tähän mennessä useita hienoja ennätyksiä. Suomen Ilmailuliitto kertoo tuoreessa jäsenkirjeessään kevään ja kesän saavutuksista. Ehkä komein suoritus oli jo 60-luvulta periytyvän laskuvarjohypyn korkeusennätyksen parantaminen.

Timo Toivonen otti nimiinsä korkeusennätyksen hyppäämällä 21. huhtikuuta Cessna Caravanista Utissa 9302 metristä. Edellinen ennätys 9190 metriä oli Tuomo Aaltosen tekemä ja niinkin kaukaa historiasta kuin vuodelta 1968. Tuolloin koneena oli Pilatus Porter.

Toivosen lähtiessä ennätyshypylleen ilman lämpötila oli -56 astetta. Vapaapudotusta kertyi 2 minuuttia 25 sekuntia. Suuresta korkeudesta huolimatta hän osui varjonsa varassa suunnitellusti takaisin Utin kentälle

Toivonen yritti pariinkin otteeseen rikkoa myös 10 000 metrin rajaa kuumailmapallosta. Nämä yritykset kuitenkin kohtasivat vastoinkäymisiä ja jouduttiin keskeyttämään. Hanke on edelleen vireillä. Onnistuessaan tempaus olisi rikkonut myös kuumailmapallojen Suomen korkeusennätyksen.

markkusipinen_europeans2007deKuumailmapallolentämisen pituusennätys sen sijaan tehtiin 23. maaliskuuta reitillä Rovaniemi - Vaskivesi. Pilottina oli kokenut aeronautti Markku Sipinen. Ennätyksen luokka on ax-9, (pallo alle 3600 m3) ja lennon pituus 494,22 km.

Lento tehtiin enimmäkseen kirkkaassa säässä ja pääosin noin 1,5 kilometrin korkeudella. Suurin mitattu korkeus oli 2700 metriä ja nopeus Perämeren rannikolla lennetty 65 km/h.

Naisten Suomen ennätys laskuvarjourheilun VFS-muodostelmissa (Vertical Formation Skydiving) tehtiin Oripäässä 8. heinäkuuta. Hyppääjiä oli kuviossa mukana kahdeksan. Lajissa lennetään vapaapudotuksessa pää alaspäin -asennossa.

42way_2_johanneskokkila Utin taivaalle puolestaan rakennettiin 26. heinäkuuta Suomen suurin vain naisista koostuva perinteinen vapaapudotusmuodostelma. Mukana ennätyksessä oli 42 hyppääjää.

Tarkkuushypyn uusi Suomen ennätys syntyi SM-kisoissa Utissa 30. heinäkuuta - 2. elokuuta. Asialla oli ns. konventionaalisten lajien pitkäaikainen kilpailija ja mitalirohmu Ville Kajala. Hän nakutti kymmenen kierroksen SE-yhteistulokseksi 9 cm.

SM-kisojen kupukuviohypyissä Ilmasirkus-joukke kiersi kokoon uuden ennätyksen. Kahden hengen sekvenssissä Utissa 1. elokuuta saatiin kasaan 11 pistettä.

Riippuliitoonkin syntyi uusi Suomen ennätys. Ville Räikkönen lensi Vesivehmaa-Kuivanto-Jaala -reitin 13. heinäkuuta. Tästä kirjattiin pisin kolmiona lennetty matkalento, jolle kertyi pituutta 107 km. ++


SM kilpailut vuodelle 2014 haettavana

sillogoSuomen Ilmailuliitto on asettanut vuoden 2014 ilmailulajien SM-kilpailujen järjestämisoikeudet haettaviksi. Kirjallisten hakemusten tulee olla liiton toimistossa viimeistään perjantaina 30. syyskuuta 2013 klo 16.30 mennessä. Ilmatilavarauksia tarvitsevista kilpailuista tulee saada ennakkotieto 15. syyskuuta mennessä.

Hakemuksista tulee ilmetä kilpailun järjestäjä, kilpailuluokat, suunniteltu ajankohta ja paikka sekä kilpailua hakeva organisaatio ja yhteyshenkilö. Hakemuslomake löytyy SIL nettisivuilla.

Lue myös: