Ilmavoimien F/A-18 Hornet pudotti JDAM-täsmäpommin Pahkajärven ampuma-alueelle 25.1.

Ilmavoimat ja maavoimat toteuttivat osana valmiusyksiköiden harjoitusta F/A-18 Hornet -hävittäjällä JDAM-täsmäpommin (Joint Direct Attack Munition) ilmasta maahan -pudotuksen. Isku tehtiin tiistaina 25. tammikuuta maavoimien JTAC-ilmatulenjohtoryhmän osoittamaan maaliin Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevalla Pahkajärven ampuma-alueella.

KAAKKO19_LEPO_3Maavoimien JTAC-ilmatulenjohtajat (Joint Terminal Attack Controller) voivat esimerkiksi valaista maalin laserilla täsmäpommia varten. Heidän varustukseensa kuuluu myös ilmailuradiokalustoa, joka avulla ollaan yhteydessä hyökkäävään hävittäjään.

JTAC:n tehtävänä on koordinoida maastosta asevaikutus oikeaan maaliin. Ilmatulenjohtajan koulutus hankitaan ulkomailla ja se tuottaa kyvyn toimia yhdessä myös kansainvälisten kumppanien koneiden kanssa.

Maavoimat julkaisi 25. tammikuuta 2022 tapahtuneesta valmiusharjoituksesta videon, joka on katsottavissa tämän uutisen lopussa sekä myös maavoimien sosiaalisen median kanavissa. Ilmasta-maahan -vaikutuskyvyn osoittamisen lisäksi ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat harjoitelleet yhdessä maavoimien joukkojen kanssa myös pääkaupunkiseudulla keskiviikkona 26. tammikuuta.

Ilmasta tapahtuvaa laukaisua varten JDAM kiinnitetään hävittäjäkoneen siipiripustimeen. Irtoamisen jälkeen pommi hakeutuu ohjelmoituun maalipisteeseen inertia- ja GPS-suunnistusjärjestelmien avulla.

Hornet_JDAMJDAM-pommit ovat Ilmavoimien käytössä olevia GPS-ohjautuvia täsmäpommeja. Perinteiseen "rautapommiin" on kiinnitetty elektroniikan sekä ohjaukseen tarvittavat evät käsittävä lisäosa (oheisessa kuvassa harmaa).

Taistelukärkenä (kuvassa sininen osa) toimii joko Mk.84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk.83-sirpalepommi (GBU-32), Mk.82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3).

Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta maahan -aseistus koostuu JDAM (Joint Direct Attack Munition) -pommiperheestä, JSOW (Joint Standoff Weapon) -liitopommista sekä JASSM-risteilyohjuksista (Joint Air-to-Surface Standoff Weapon).

Lyhyen kantaman JDAM (Joint Direct Attack Munition) -ohjautuva pommi.Ilmasta maahan -suorituskyky mahdollistaa täyspainoiset ilmaoperaatiot. Ilmavoimalla kyetään osallistumaan koko Suomen alueella puolustusvoimien operaatioihin ja tukemaan maa- ja meritaistelua vaikuttamalla sekä ilma- että maamaaleihin.

Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat pudottaneet JDAM-täsmäpommeja Suomessa tiettävästi ainakin vuosina 2020, 2019 ja 2015. MH

Lue myös: