JTAC:n tehtävänä on koordinoida maastosta asevaikutus oikeaan maaliin. Ilmatulenjohtajan koulutus hankitaan ulkomailla ja se tuottaa kyvyn toimia yhdessä myös kansainvälisten kumppanien koneiden kanssa. Maavoimat julkaisi 25. tammikuuta 2022 tapahtuneesta valmiusharjoituksesta videon, joka on katsottavissa tämän uutisen lopussa sekä myös maavoimien sosiaalisen median kanavissa. Ilmasta-maahan -vaikutuskyvyn osoittamisen lisäksi ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat harjoitelleet yhdessä maavoimien joukkojen kanssa myös pääkaupunkiseudulla keskiviikkona 26. tammikuuta. Ilmasta tapahtuvaa laukaisua varten JDAM kiinnitetään hävittäjäkoneen siipiripustimeen. Irtoamisen jälkeen pommi hakeutuu ohjelmoituun maalipisteeseen inertia- ja GPS-suunnistusjärjestelmien avulla.
Taistelukärkenä (kuvassa sininen osa) toimii joko Mk.84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk.83-sirpalepommi (GBU-32), Mk.82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3). Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta maahan -aseistus koostuu JDAM (Joint Direct Attack Munition) -pommiperheestä, JSOW (Joint Standoff Weapon) -liitopommista sekä JASSM-risteilyohjuksista (Joint Air-to-Surface Standoff Weapon).
Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat pudottaneet JDAM-täsmäpommeja Suomessa tiettävästi ainakin vuosina 2020, 2019 ja 2015. MH
Lue myös:
|
|||