Ilmavoimien Hawkin muutto sveitsiläismuseoon etenee

HW310_ilmavoimatSuomen puolustusministeriö saanut vientiluvan BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneen lahjoittamiseksi Sveitsiin Clin d'Ailes - Musée de l'aviation militaire de Payerne -museolle. Varsinainen koneen siirto Sveitsiin toteutunee kevään 2018 aikana.

Lahjoituksen taustalla on sveitsiäismuseon pyyntö saada Suomelta yksi BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone kokoelmiinsa. Museo pyrkii tallentamaan kaikki Sveitsin ilmavoimien käyttämät konetyypit. Museon toive saada kone kokoelmiinsa perustuu Sveitsin ja Suomen väliseen, vuonna 2007 tehtyyn Hawk-kauppaan.

Suomen Ilmavoimat luovuttaa Sveitsiin Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen mukaan todennäköisesti HW-310:n. Kyseessä on kaksipaikkainen BAE Systems Hawk Mk.51 (312207) -kone.

Logistiikkalaitos on tehnyt museolle tarjouksen koneen siirrosta, joka toteutettaisiin samoin kuin Sveitsistä vuonna 2007 ostettujen Hawk Mk.66 -koneiden kuljetukset Suomeen. Käytännössä Logistiikkalaitos toteuttaisi maantiekuljetuksen huhti-toukokuussa, kun kuljetuskaluston nastarengaskausi päättyy. Svetsiläismuseo ei kuitenkaan vielä ole tehnyt päätöstä mahdollisesta kuljetuksesta.

HW310_Ilkka_Portti_FlyFinlandFILuovutettava koneyksilö HW-310 on varastoitu Tampereen Vuorekseen 3. Logistiikkarykmentin varastoon. Suihkuharjoituskone on purettu varastointitelineelle ja siitä on irrotettu siivet, sivuvakain ja korkeusperäsin. Varastoidulla koneyksilöllä on lennetty reilut 5012 lentotuntia.

HW-310 lahjoitetaan Sveitsiin ilman moottoria, jota Ilmavoimat tarvitsee omaa käyttöönsä. Koneyksilön avioniikkalaitteet ovat uudemmasta Mk.66 -versiosta. Clin d'Ailes - Musée de l'aviation militaire de Payerne -museon suunnitelmissa on tehdä koneesta näytteille juuri Mk.66 -versio.

Sveitsin toisessa ilmailumuseossa Flieger und Flab museumissa Dübendorfissa on jo nykyisin esillä yksi BAE Hawk Mk.66

Lue myös aikaisempi uutinen Sveitsiin lahjoitettavasta Hawkista: