Japanin ilmavoimat JASDF valitsi Boeing KC-46A Pegasus -ilmatankkerin

KC46A_F16_tankkausJapanin ilmavoimat (JASDF,
Japan Air Self-Defense Force) on Boeing KC-46 -ilmatankkausohjelman ensimmäinen kansainvälinen asiakas. Japani valitsi KC-46A Pegasus -ilmatankkerin KC-X -hankkeessa ja on nyt tehnyt tilauksen ensimmäisestä koneesta. Toisena vaihtoehtona Japanin hankkeessa oli mukana Airbus A330 MRTT.

Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi syyskuussa 2016 luvan Foreign Military Sales (FMS) -prosessille, joka mahdollistaa neljän KC-46A Pegasus -ilmatankkauskoneen, siihen liittyvän varustuksen, koulutuksen ja tukipalveluiden myynnistä Japanille.

Nyt osapuolet ovat sopineet kaupoista yhden KC-46A Pegasus -ilmatankkerin ja siihen liittyvien varusteiden sekä koulutuksen osalta. Tilauksen arvo on noin 279 miljoona Yhdysvaltain dollaria. Toimitusaikataulua ei ole julkistettu.

Uusi KC-46A -ilmatankkeri liittyy JASDF:n nykyiseen neljän KC-767J -tankkerin laivastoon. Ne on toimitettu Japanille vuosien 2008-2010 aikana.

Kauppa vahvistaa Yhdysvaltain ja Japanin suhteita entisestään. Ilmatankkeri pohjautuu Boeing 767 -koneeseen, joista jopa 16 prosenttia valmistetaan Japanissa. Boeing käyttää vuosittain yli 5 miljardia dollaria Japaniin, joka tekee Japanista yhtiön suurimman alihankkijan USA:n ulkopuolella. Boeing avasi ensimmäisen toimistonsa Japanissa vuonna 1953 ja nykyisin sillä on Japanissa jo yli 20 tuotantolaitosta.