Jo lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa käytti Helsinki-Vantaan rajatarkastusautomaatteja

Rajatarkastusautomaatit_liputMatkustajamäärät ovat viime vuosina olleet kovassa, jopa lähes 20 % kasvussa, Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkorajaliikenteessä. Tämä aiheuttaa Rajavartiolaitokselle jatkuvia resursoinnin lisäystarpeita rajatarkastuksiin. Uutta kapasiteettia tulee käyttöön rajatarkastuslaajennuksen valmistuttua ensimmäiseltä osin kesällä 2019.<--break- /> Raja_jono_2017Vuonna 2018 jo lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa eli jo noin 40 % ulkorajan kokonaismatkustajamäärästä käytti rajatarkastusautomaatteja ylittäessään ulkorajan.

Nousun taustalla ovat muun muassa Rajavartiolaitoksen ja Finavian tehostettu matkustajaohjaus ja neuvonta rajatarkastuksissa sekä se, että automaattien käyttöön oikeutetut matkustajat ovat yhä suuremmissa määrin tottuneet automaatteihin ja mieltävät ne sujuvaksi tavaksi ylittää raja.

Rajatarkastus kestää automaattilinjalla keskimäärin 23,7 sekuntia, kun manuaalitarkastus kestää EU-passilla noin puoli minuuttia ja viisumipassilla noin minuutin.

Raja_ulkoraja_tunneittainYhden päivän aikana Helsinki-Vantaalla tehdään noin 15 000 ulkorajatarkastusta, joista yli 70 prosenttia tehdään iltapäivän ruuhkatuntien aikana. Viikolla päivittäiset iltapäivän ruuhkatuntien matkustajamäärät Helsinki-Vantaan lentoasemalla vaihtelevat 2600 ja 3600 matkustajan välillä tunnissa. Ruuhkatuntien aikana tarkastetaan normaalina päivänä yli 10 000 matkustajan matkustusasiakirjat.

Rajatarkastusten automatisointi on helpottanut paljon lentokentän liikenteen sujuvuutta nykyisessä tilanteessa, mutta kone ei edelleenkään korvaa ihmistä.

 Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkoraja on uudistumassa kauttaaltaan ensi syksynä vastaamaan lisääntyviin matkustajamääriin.

Rajan_laajennusTerminaalin kylkeen parhaillaan nouseva rajatarkastuslaajennus valmistuu vaiheitain vuoden 2019 aikana. Itse rakennus valmistuu jo maaliskuussa, jonka jälkeen huhti-toukokuun aikana asennetaan rajatarkastuautomaatteja. Käyttöönoton ensimmäisen vaiheen on määrä tapahtuma kesäkuussa 2019 ja kokonaan tilat ovat käytössä lokakuussa 2019.

Muutoksen valmistuttua Raja on laajentunut tiloiltaan, rajatarkastusautomaatit on uudistettu entistä helppokäyttöisemmiksi ja niiden määrää lisätään huomattavasti nykyisestä. Aiemmin Rajavartiolaitos on kertonut laitteiden määrän lähes kaksinkertaistuvan.

Lue myös: