Jordanian ilmavoimien F-16AM syöksyi maahan Syyriassa - ohjaaja ISIS:n vankina

f16ab_royaljordanianairforce_USAF(päivittynyt) Syyrian pohjoisosia vallassaan pitävät ISIS-taistelijat väittävät pudottaneensa jordanialaisen F-16-hävittäjän. Operaatiota johtava US Central Command on kiistänyt tiedot siitä, että kone olisi ammuttu alas. Joka tapauksessa lentäjä hyppäsi heittoistuimella ja on nyt ISIS-taistelijoiden vankina.

Jordania on osallistunut ISIS:tä vastaan ilmasotaa käyvään Yhdysvaltojen johtamaan liittoumaan. Siihen kuuluu kaikkiaan 13 valtiota. Pommitukset käynnistyivät elokuun alussa.

Jordanian Kuninkaallisten ilmavoimien yksipaikkainen General Dynamics (Lockheed Martin) F-16 Fighting Falcon (etualalla otsikkokuvassa) syöksyi maahan lähellä Raqqaa, joka on ISIS-järjestön keskuskaupunki Pohjois-Syyriassa.

Sosiaalisessa mediassa levisi 24. joulukuuta kuvia, joissa F-16-hävittäjän ohjaamon kuomua lastataan pakettiautoon ja myös esitellään Raqqan keskuspuistossa. Kuomu irtoaa yhtenä kappaleena ennen koneen heittoistuimen toimintaa.

Myös muita kuvia F-16-hävittäjän osista on ilmestynyt sosiaaliseen mediaan. Samaten on julkaistu kuva, jossa näkyy suuri kuoppa ja mahdollisesti lentokoneeseen peräisin olevaa romua.

Twitterissä on liikkeellä myös materiaalia, jossa esiintyy vangittu hävittäjäohjaaja. Samaten  häneltä löytyneitä dokumentteja ja valokuvia on esitelty.

Jordanian ilmavoimat on vahvistanut lentäjänsä kiinni jäämisen ja toteaa, että vangitsijoilla on vastuu hänen hyvinvoinnistaan. Tiedonannossa ei kuitenkaan anneta tarkempaa tietoa siitä, miksi hävittäjä syöksyi maahan.

F-16 oli pommittamassa Raqqan lähellä olevaa ISIS:n asevarastoa. Operaatio Inherent Resolveen osallistuvat liittouman koneet lentävät yleensä korkealla tällaisissa tehtävissä, joissa useimmiten käytetään täsmäaseita..

ISIS-taistelijat väittävät kuitenkin ampuneensa jordanialaishävittäjän alas. Heillä ei tiedetä olevan kauaskantoisia ilmatorjuntaohjuksia.

Jos kone tosiaan olisi ammuttu alas, käytössä on ollut matalalle yltäviä ilmatorjuntatykkejä tai konekiväärejä. Mahdollista on myös lämpöhakeutuvan olalta laukaistavan ohjuksen käyttö.

CENTCOM:n tiedotteessa kuitenkin kerrotaan, että ISIL ei pudottanut jordanialaiskonetta. Mikäli tieto pitää paikkansa, todennäkoinen syy voisi olla tekninen vika F-16-hävittäjässä. Sellainen kesken tehtävän olisi voinut pakottaa ohjaajan käyttämään heittoistuintaan vastustajan hallussa olevan alueen yläpuolella.

Jordanian ilmavoimat sai 90-luvun lopussa Yhdysvalloista 16 F-16A ja B-hävittäjää (neljä oli kaksipaikkaista B-mallia). Koneet olivat olleet varastoituina ja niitä on sittemmin uudistettu. F-16-kalustolla korvattiin mm. aiempia Dassault Mirage F-1 -koneita. Myöhemmin Jordania on hankkinut yhteensä 62 kappaletta uudempia F-16AM-versioita.

Hollantilaisen RTL Nieuwsin mukaan nyt tuhoutunut koneyksilö olisi ollut entinen Belgian ilmavoimien F-16AM (tunnus FA-78, Jordaniassa 149), joka lensi alkuperäisomistajallaan vuosina 1984 - 2004.

Se oli varastoituna ennen toimitusta Jordaniaan vuonna 2009. Kone oli palveluskäyttönsä aikana MLU-päivitetty F-16-tuotannon Block 50 -tasoon. +TT+

Kuvia belgialaisten F-16-koneiden siirrosta Jordaniaan: Belgian-Wings.be