Joulutorttu on turvallinen, lanttulaatikko ei

joulutorttu_valioLentokenttien turvatarkastuksissa yli 100 millilitran nesteet napsitaan armotta pois käsimatkatavaroista. Kun siirrytään muihin kosteisiin ruoka-aineisiin, raja hämärtyy. Vaahdot ja hyytelöt ovat jo kieltolistalla. Voi on kielletty, mutta voileipä sallittu. Joulutortut pääsevät koneeseen, mutta lanttulaatikko jää turvatarkastukseen.

Hyvä ohjenuora on, että joulunviettoon lähtiessä kannattaa pakata kaikki mukana olevat ruokatavarat lentokoneen ruumaan meneviin matkatavaroihin. Mutta entä jos onkin tarkoitus ottaa koneeseen vain käsimatkatavaroita?

"Lentoturvallisuuden takaamiseksi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on laatinut tarkat ohjeet siitä, mitä lentomatkustaja saa kuljettaa mukanaan matkustamossa. Näitä ohjeita Finavia noudattaa lentoasemien turvatarkastuspisteissä ympäri maan", sanoo turva-asiantuntija Jari Amnell Finaviasta.

Turvaohjeiden mukaan muun muassa seuraavia ruoka-aineita ei saa kuljettaa lentokoneen matkustamossa:

- Sosemaiset ruuat, kuten porkkanalaatikot ja rahkat
- Yli 100 millilitran kokoiset säilyketölkit ja purkit sisällöstä riippumatta
- Hyytelömäiset ruuat
- Kaikki vaahtomaiset ruuat, kuten täytekakut
- Erilaiset ruokatahnat
- Kaikki pakasteet

Mainittuja tuotteita pidetään nesteinä, jolloin niiden kuljettamista lentokoneen matkustamossa on rajoitettu. Kätevä nyrkkisääntö on aineen levittyvyys: jos tuotetta voi levittää veitsellä, se on nestettä. Siksi muun muassa joululaatikot, voi ja margariini ovat kiellettyjä. Myös pakastetut tuotteet luetaan nesteiksi.

Joulutorttuja voi kuitenkin kuljettaa matkustamossa, vaikka niissä olisikin hieman hilloa, samoin voilla siveltyjä leipiä ja esimerkiksi täytekonvehteja.

Nesteitä voi ottaa mukaan matkustamoon rajoitetusti. Tällöin tuote tai tuotteet saavat olla maksimissaan 100 millilitran kokoisia ja pakattuna enintään litran vetoiseen läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan muovipussiin.

Matkustajalla saa olla mukanaan yksi tällainen pussi, ja sen sisällä kohtuullinen määrä pieniä pakkauksia. Pussi asetetaan turvatarkastuksessa läpivalaisuhihnalle, kuten myös päällystakki, tietokone ja isot sähkölaitteet.

"Siispä jos lähdet joululoman viettoon lentäen ja aiot ottaa mukaasi jouluruokia ja leipomuksia, muistathan tarkistaa käsimatkatavaroita koskevat nesterajoitukset ennen laukkujen pakkaamista. Näin varmistat, että matkasta tulee entistä mukavampi ja sujuvampi", Amnell kehottaa. T.T.

Joululomailijan pakkausvinkit ja muita matkustusohjeita