Kapteeni Arto Ukskoski on Ilmavoimien vuoden 2019 Hornet-esityslentäjä - luvassa piruetti ilmassa

LAPLSTO_esityslentäjä2019_3_ArtoUkskoski_564Ilmavoimien Hornet-sooloa lentää kaudella 2019 Lapin lennoston kapteeni Arto Ukskoski ja varaohjaajana toimii Karjalan lennoston kapteeni Jukka Asmundela. Tänä vuonna soolo sisältää runsaasti ison kohtauskulman liikkeitä. Ensiesitys nähdään Utissa 9. toukokuuta ja jatkoa seuraa mm. Pirkkalan sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa, Turku Airshow'ssa ja Ison-Britannian RIAT-ilmailunäytöksessä.

Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä lennettävä soololentoesitys esittelee monipuolisesti ilmavoimien sotilaslentäjien taitoja ja koneen suorituskykyä. Esityslentojen yhteydessä tuodaan myös esille ilmavoimien toimintaa, tehtäviä ja uramahdollisuuksia ympäri Suomea.

Esityslentäjät ovat yleensä kokeneita ilmataisteluopettajia, jotka ovat toimineet jo pitkään hävittäjälentolaivueessa lentoupseerin tehtävissä. Normaalisti päätöksen uusista esityslentäjistä tekee laivueen komentaja.

Vuonna 2019 Ilmavoimien perinteisen näyttävää Hornet-sooloesitystä lentää kapteeni Arto Ukskoski ja varamiehenä toimii kapteeni Jukka Asmundela, joka pystyy lentämään täysin samat sarjat kuin pääesityslentäjä.

 F100_HN1_soihtuclose"Viime vuonna opettelin esityslentämistä ja lensin pääesityslentäjän tekemää esityslentosarjaa. Varsinaisia esityslentoja kertyi vain muutamia, joten odotan innolla, että pääsen tänä vuonna esiintymään useissa lentonäytöksissä" avaa vuoden 2019 esityslentäjä kapteeni Arto Ukskoski.

Kapteeni Ukskoski on kotoisin Tikkakoskelta lentokentän vierestä ja hän on pienestä asti katsellut lentokoneita.  Lukioaikana hänelle kypsyi ajatus hakea ilmavoimiin. Vuonna 2002 Ukskoski aloitti ohjaajan alkeiskurssilla varusmiehenä ja jatkoi siitä vuonna 2003 ilmavoimien kadettikurssille.

Hornet-soolo on mahdollista nähdä muun muassa ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa, Utin jääkärirykmentin avoimien ovien päivässä sekä muissa koti- ja ulkomaisissa yleisötapahtumissa ja lentonäytöksissä.

"Hornet poikkeaa normaalista lentokoneesta varsin paljon, koska maailmassa on vähän koneita, jotka pystyvät tekemään samanlaisia liikkeitä kuin Hornet. Hornetilla pystyy liikehtimään todella isoilla kohtauskulmilla ja mielestäni juuri ison kohtauskulman liikkeet ovat varsin näyttäviä", jatkaa Ukskoski

"Esityslentosarjan rakentaminen on esityslentäjän vastuulla, joten olen tänä vuonna päässyt tekemään oman sarjani".

SI_HN_soihtuVuoden 2019 esityslentoon tulee mukaan myös uusia liikkeitä, joita Hornetilla ei ole näytöslennoilla aikaisemmin tehty. Esitys pitää sisällään paljon ison kohtauskulman liikkeitä, jotka ovat katsojalle varsin näyttävän näköisiä. Uusista liikkeistä Ukskosken mieluisin on piruetti, joka on hauska lentää.

Esityslentäjän rooliin kuuluu lentämisen lisäksi erilaisia mediaesiintymisiä esityslentokaudella, kuten haastatteluiden anto kotimaisille ja ulkomaisille medioille. Esityslentäjä on myös esillä ilmavoimien sosiaalisen median kanavissa.  Edelliseten lisäksi esityslentäjä toimii laivueessa normaalisti ilmataisteluopettajana ja tekee esityslentojen ulkopuolella kaikkia normaaleja laivueen ohjaajan tehtäviä.

Lue myös: