Kevytilmailijat esittelee syöksykierrelentoja Helsinki-Malmilla - tavoitteena turvallisuuden parantaminen

KILA_1Kevytilmailu Ry ja Turun Lentokerho järjestävät syöksykierre-esittelylento -tapahtuman Helsinki-Malmin lentokentällä. Pyrkimyksenä on nostamaa harrastelentämisen turvallisuustasoa. Tapahtumaa tukevat myös Finavia ja Helsinki-Vantaan lennonjohto.

Kevytilmalu Ry ja Turun Lentokerho jakavat ilmailuviranomaisen (Trafi), sekä onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) huolen kevytilmailun koulutuksen riittämättömyydestä, sekä jo lupakirjan omaavien ohjaajien lentotaidon  rapistumisesta.

"Hidaslentäminen, sekä koneen hallinta epätavallisissa  tilanteissa on valitettavan pienellä huomiolla varsinkin lupakirjan saamisen jälkeen. Väärin suoritettu hidaslentäminen johtaa tahattomaan  sakkaukseen sekä mahdollisesti jopa syöksykierteeseen", kertoo Kevytilmailu ry:n koulutuspäällikkö Sami Simonen.

KILA_3Malmilta lentoja varten varattavassa ilmatilassa ja ne suoritetaan kokeneen lennonopettajan kanssa. Lennolle voi osallistua ilman  aikaisempaa ilmailukokemusta tai lupakirjaa. Koulutus suoritetaan Turun lentokerhon Fournier RF-5 "Tuulia"  moottoripurjekoneella ja opetuksesta vastaavat Turun lentokerhon kouluttajat.

Tuulia on moottoripurjekoneena erittäin hiljainen, mutta kuitenkin täysin taitolentokelpoinen kone. Lisäksi purjekonemaisen olemuksen vuoksi syöksykierre koneella on "rauhallinen" ja antaa hyvän näkemyksen oikeista toimenpiteistä.

Esittelylentoja järjestetään rajallinen määrä Helsinki-Malmin lentoasemalla 30.6-11.7 välisenä aikana. Lennon hinta on 100 euroa. Tavoitteena on saada tänä aikana alustavasti 3-4 lentopäivää, joissa jokaisena 8-10 lentoa. Lentojen luoteesta johtuen niillä on sää- ja ilmatilavaatimuksia joiden toteuminen selviää viimeistään lentopäivän aamuna.

KILA_2Itse syöksykierteet ja oikaisut tullaan suorittamaan minimissään 6000 jalan korkeudessa, jotta turvallinen estevara oikaisussa säilyy myös häiriötilanteissa. Tämän korkeuden saavuttaminen vaatii Helsingin lähestymislennon yhteistyötä, johon järjestävä organisaaiot on saanut positiivisen suhtautumisen. Ilmailualantoimijoiden joukossa vallitsee yhteinen ymmärrys lentoturvallisuuden kasvattamisesta.

Tapahtuman tavoitteena on saada mahdollisimman monelle kiinnostuneelle näkemys, millainen on syöksykierre ja miten se oikaistaan turvallisesti.

"Turun Lentokerhon opettajat ovat kyseisellä koneella opettaneet syöksykierteitä jopa usealle lennonopettajakurssille, joten tietotaito on parasta mitä harrastepuolelta löytyy", kertoo Simonen.

"Lennot vaativat VMC olosuhteet koko lennon ajalle, joten joudumme elämään sään armoilla. Emme halua häiritä normaalia operointia Helsingin lentokentälle, mutta olen varma, että yhteistyöllä saamme tämä lentoturvallisuutta edistävän operaation suoritettua mallikkaasti", päättää Simonen.

Turun Lentokerhon mukaan Ilmoittautuneita jo on tällä hetkellä runsaasti sääennusteet huomioiden.

Lue myös: