KSML: Ilmavoimien uuden Grob G115E -koneen koulutuskäyttö viivästyy

grob_ilmavoimat_vantaa_1216Ilmavoimat pääsee aloittamaan oppilaslennot uusilla Grob G115E -koulukoneillaan puoli vuotta suunniteltua myöhemmin, kertoo Keskisuomalainen. Lennonopettajia koulutetaan jo 2018, mutta peruskoulutuksen käynnistyminen siiryy ensi vuoteen. Syynä on se, ettei konevalmistaja tarjoa tuotetukea käytettyinä ostetuille Grobeille.

Puolustusministeri Niinistö valtuutti lokakuussa 2016 Puolustusvoimat hankkimaan alkeis- ja peruskoulutuskoneita britannialaiselta Babcock International PLC:ltä. Kaupan arvo oli noin 6,6 miljoonaa euroa. Niillä korvataan ikääntyneet Valmet Vinkat.

Koneiden aiempi käyttäjä oli Englannin kuninkaalliset Ilmavoimat (RAF). Hankinta sisälsi 28 käytettyä Grob G115E "Tutor" -harjoituskonetta ja niiden käyttöönottoon tarvittavan koulutuksen. Suomessa koneiden perinteiset kellomittarit modifioidaan moderneiksi näyttöihin perustuviksi ns. lasiohjaamoiksi.

Jo tuolloin lokakuussa 2016 YLE uutisoi, että Grob ei aio toimittaa varaosia käytettyihin G115E-koneisiin. Yhtiö tarjosi koulukonekilpailutukseen omaa G120TP-potkuriturbiinikonettaan, joka oli huomattavasti kalliimpi.

Nyt Ilmavoimat neuvottelee Keskisuomalaisen mukaan edelleen valmistajan kanssa. Samalla valmistellaan kotimaisen teollisuuden tuottamia tukitoimia. Lehden mukaan viivästyksestä ei olisi syntymässä merkittäviä lisäkuluja hankintaan.

Grob G115E on alatasoinen ja komposiittirakenteinen lentokone. Se on varustettu kiinteällä laskutelineellä. Koneessa on Lycoming AEIO-360-B1F -mäntämoottori ja kolmilapainen potkuri.

Saksalainen Grob Aircraft tunnetaan erityisesti moottoripurje- ja purjekoneistaan. Kumpiakin lentää harrastekäytössä Suomen ilma-alusrekisterissä. T.T.

Keskisuomalaisen uutinen

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: