Kuvaraportti: Qatarin ensimmäinen A350 XWB

qatar_a350_14Ensimmäinen Airbus A350 XWB -matkustajakone luovutettiin Qatar Airwaysille 22. joulukuuta Toulousessa. Tapaus keräsi paikalle runsaasti niin ilmailua seuraavaa kuin yleismediaakin. Tarjolla oli puheita, lahjoja sekä kulttuuriohjelmaa. Tilaisuuden huipensi tutustumislento Välimeren ja Pyreneiden vuoriston yllä.

Ensimmäinen matkustajaliikenteeseen tuleva A350 XWB -kone (rekisteri A7-ALA, MSN6) oli hyvissä ajoissa hinattu Airbusin Henri Ziegler -luovutuskeskuksen kaarevan rakennuksen eteen. Sen parveke tarjosi hyvät näkymät kuvaajille (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi). Myös Airbusin ja Qatarin johtajia haastateltiin kone taustanaan.

qatar_a350_12Puheessaan Qatarin pääjohtaja Akbar Al Baker muistutti, että suurelta osin komposittirakenteinen A350 XWB on todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen ainoa täysin uusi laajarunkomatkustajakone.

Paikalla Toulousessa oli noin 150 median edustajaa. Suurin osa heistä osallistui iltapäivän lyhyelle tutustumislennolle.

Turvatarkastuksen jälkeen koneessa vaikutti siltä, että ilmaan ei heti päästä, koska kuvaajat hyörivät jatkuvasti matkustamon käytävillä. Uutena ilmiönä olivat pienet GoPro-videokamerat, jotka heiluivat selfie-keppien päässä.

Koneen ollessa vielä kiinni matkustajasilloissa luovutuskeskuksen WLAN-verkon ulottuvilla myös Twitteriin ja muihin Some-palveluihin lähetettiin runsaasti materiaalia.

qatar_a350_15Runsaan puolen tunnin jälkeen toimittajat ja kuvaajat saatiin turvavöihin, vaikka Akbar Al Bakerin kierros koneen käytävillä aiheuttikin hetkeksi uuden ryntäyksen käytäville (kuva oikealla).

Lopulta A7-ALA sai push-backin ja lyhyen rullauksen jälkeen se aloitti lähtökiihdytyksen Toulouse-Blagnacin kiitotiellä 14. Kevyenä A350 XWB nousi ilmaan vauhdikkaasti. Ainakin matkustamon takaosasta havainnoiden melutaso oli varsin hiljainen.

qatar_a350_4Kun turvavyövalot oli sammutettu, median edustajat pomppasivat heti jaloilleen ja jälleen syntyi melkoinen tungos koneen käytävillä. Otettujen kuvien ja videomateriaalin bittimäärä on taatusti valtaisa.

Qatarin ensimmäinen A350 XWB lensi mennen tullen Pyreneiden vuoriston päällä käyden kääntymässä Välimeren yllä ennen paluutaan Toulouseen.

Uusien aiempia Airbuseja suurempien ikkunoiden läpi näkymät olivat komeita (kuva vasemmalla). Liikenneluokan koneella harvoin lennetään niin matalalla kuin tällä noin tunnin kestäneellä lennolla. Kapteenin mukaan eroa vuorten huippuihin oli vain vaadittujen minimien verran. +TT+

qatar_a350_10qatar_a350_11

qatar_a350_2

qatar_a350_16

qatar_a350_5

qatar_a350_6

qatar_a350_3

qatar_a350_7

qatar_a350_8

qatar_a350_1

qatar_a350_13

Lue myös Lentoposti.fi -uutinen koneen luovutuksesta: