Ilmailun uusi aikakausi alkoi - Airbus luovutti ensimmäisen A350 XWB:n (video)

qatar_a350_13(päivittynyt) Airbus luovutti maanantaina 22. joulukuuta ensimmäisen uuden sukupolven A350 XWB-koneensa (MSN6) avausasiakas Qatar Airwaysille. Konevalmistajan mukaan uusi tyyppi näyttää suuntaa tulevien vuosikymmenten lentomatkustukselle. Qatarin A350 XWB siirtolennettiin tiistaina Toulousesta Dohaan.

Ensimmäinen A350 XWB luovutettiin ostajalleen 22. joulukuuta näyttävässä seremoniassa Airbusin Delivery Centerissä Toulousen lentokentällä. Sen aikana yhtiöiden johtajat korkealentoisten puheiden ohella mm. vaihtoivat perinteiseen tapaan näyttäviä lahjoja.

Tilaisuuden päättänyt musiikillinen ohjelma heijasteli niin eurooppalaista kuin Persianlahden alueen kulttuuria. Myös kalligrafia-artisti osallistui esitykseen (katso video alempaa).

qatar_deliv_1Taiteellisen osuuden lopuksi musta verho näyttämön takana liukui syrjään ikkunoiden edestä musiikin pauhatessa ja yleisön eteen avautui näkymä ensimmäiseen asiakkaalle luovutettavaan A350 XWB -koneeseen (rekisteri A7-ALA).

Paikalla oli kutsuvieraiden ohella noin 150 median edustajaa eri puolilta maailmaa. Toimittajat ja kuvaajat pääsivät myös tutustumaan koneeseen lyhyellä esittelylennolla.

Alla olevaan Airbusin julkaisemaan videoon on tiivistetty Qatarin A350 XWB -koneen luovutuspäivän kohokohtia. +TT+

Johtajat positiivisina

A350_delv_Bregier_Evrard_1 "Maailman ensimmäisen A350 XWB -koneen vastaanottaminen on erittäin hieno hetki Qatar Airwaysille. Kaikkien suurten odotusten jälkeen olen ilahtunut tämän päivän koittamisesta ja toivotamme tämän viimeisimmän sukupolven lentokoneen tervetulleeksi nopeasti kasvavaan laivastoomme", sanoi Qatar Airways Groupin toimitusjohtaja Akbar Al Baker.

"Näiden seitsemän vuoden ajan, joka on kulunut Pariisin ilmailunäyttelyssä tehdystä tilauksestamme olemme investoineet ilmailualan kasvuun yhteistyössä Airbusin kanssa".

qatar_deliv_2"Uskon, että matkustajamäärät ympäri maailman kasvavat entisestään tulevien vuosien aikana. Olen ilahtunut siitä, että Qatar Airwaysillä on johtava rooli ilmailusektorilla tarjotessaan matkustajille mahdollisuuden lentää maailman nykyaikasimmalla lentokoneella", jatkoi Al Baker.

Airbusin 350-900 XWB on varustettu Rolls-Royce Trent XWB -moottoreilla. Kone voi kuljettaa 315 matkustajaa yli 14 500 kilometrin (7750 nm) päähän. Maksimilentoonlähtöpaino (MTOW) on 275 tonnia.

"Ensimmäisen A350 XWB:n toimitus on merkittävä askel Airbusille ja ilmailun historialle. A350 XWB on nykyaikaisin lentokone, joka on kehittty meidän 45 vuoden kokemuksella vastaamaan asiakkaiden tarpeita", iloitsi Airbusin toimitusjohtaja Fabrice Brégier.

A350_XWB_QATAR_FIRST_FLIGHT___1_"Noustessaan taivaalle A350 XWB mullistaa koko alaa ja vaikuttaa siihen miten ihmiset lentävät. Toimitamme ensimmäisen koneyksilön tänään ylpeänä avausasiakas Qatar Airwaysille. On myös sopivaa, että ensimmäinen uusi maailman luokan lentokone toimitetaan maailmanluokan lentoyhtiölle", Brégier hehkutti.

"Olemme ylpeitä, että olemme saaneet työskennellä Qatar Airwaysin ja Airbusin kanssa A350 XWB:n parissa käyttäen uusinta teknologiaa asiakaskokemuksen nostamiseksi uudelle tasolle. Tämä on tärkeä päivä Rolls Roycelle. Tämä on monen vuoden työn huipentuma ja aloittaa uuden aikakauden liiketoiminnassamme", vakuutti John Rishton, Rolls Roycen toimitusjohtaja. 

Qatar Airways on tilannut kaikkiaan 80 Airbus A350 XWB -konetta, joista tuotannon kahdeksan ensimmäistä konetta liittyy yhtiön laivastoon vuoden 2015 loppuun mennessä.

Yhtiön 17-vuotisen historian aikana kasvu on ollut suurta. Nykyisin laivastossa on 142 konetta, joilla se lentää 145 kohteeseen Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Finnair ensimmäinen eurooppalaisoperaattori

A350_XWB_Finnair_to_FAL_net2_AirbusMaailman toisena ja Aasian ensimmäisenä operaattorina A350 XWB -koneen vastaanottaa Vietnam Airlines. Kolmantena ja Euroopan ykkösenä on vuorossa Finnair, joka saa ensimmäisen koneyksilönsä (MSN18) syyskuussa 2015.

Ensimmäinen Finnairille tuleva Airbus A350-900 XWB -matkustajakone on parhaillaan loppukokoonpanossa yhtiön tehtailla Toulousessa. Maanantaina se oli Final Assembly Linen telakassa 40, jossa koneeseen liitetään sen siivet. Oheisessa Airbusin aiemmin julkaisemassa kuvassa MSN18:n runkolohkoja yhdistetään.

Finnairille on tulossa kaikkiaan 19 tällaista uuden sukupolven Airbus A350-900 XWB -matkustajakonetta. Yhtiö muutti äskettäin kahdeksan optiota eli tilausvarausta tilauksiksi.

A350XWB_net_FinnairFinnairin uudet 350 XWB -koneet nähdään kaukoliikenteessä aluksi Shanghain, Bangkokin ja Pekingin reiteillä. Hong Kong ja Singapore otetaan mukaan kohdevalikoimaan vuoden 2016 aikana.

Suomalaisoperaattorin koneisiin tulee kaikkiaan 297 matkustajapaikkaa. Liikemiesluokka tarjoaa 46 istuinta, uusi Economy comfort -luokka 43 ja economy-luokka 208 istuinta.

Finnairin ensimmäiset A350 -kohteet julki

Finnair varustaa uudet A350 XWB -koneet 297 matkustajaistuimella

Airbus on saanut marraskuunloppuun mennessä A350 XWB-koneista kaikkiaan 778 tilausta 41 asiakkaalta.

Lue myös: