Lentoliikenne käynnistyi rajoitetusti Lontoon Gatwickissä - muutama lento tunnissa

Gatwick_polceLontoon Gatwickin lentokenttä avattiin perjantaiaamuna 21. joulukuuta. Kiitotie avautui aamulla kello 06.00 rajoitetusti liikenteelle pitkän sulkemisen päätteeksi. Toistaiseksi poliisi ei ole tiedottanut saaneensa kiinni kenttää häiriköineitä drone-lennättäjiä.

Gatwick avautui lentoliikenteelle erittäin rajoitetusti, joka tarkoittaa käytännössä vain muutamaa lähtevää ja saapuvaa lentoa per tunti. Lentojen peruutuksia on siis luvassa merkittävästi myös perjantain osalta. Lentokenttä pyytääkin matkustajia tarkistamaan lentonsa tilanne lentoyhtiöiltä ennen saapumista kentälle.

Torstai-perjantaiyön aikana lentokenttäyhtiö on yhdessä viranomaisten ja armeijan kanssa saanut varmistettua turvallisuutta siten, että kiitotie voitiin avata turvallisesti lentoliikenteen käyttöön.

Luvaton drone-toiminta pysäytti Gatwickin lentoliikenteen keskiviikkoaamuna 19. joulukuuta. Havaintoja droneista tehtiin pitkin torstaita 20. joulukuuta. Nyt liikenne on siis käynnistetty rajoitetusta mutta drone-uhka on yhä olemassa.

Sussexin poliisi on saanut kaikkiaan lähes 50 drone-havaintoa Gatwickin ympäristöstä ja operaatio lennättäjien kiinnisaamiseksi jatkuu edelleen. Poliisi on tehnyt useita etsintöjä lentokentän ympäristössä ja käynnissä on useita taktisia operaatioita luvattoman dronetoiminnan lopettamiseksi. Poliisin lausunnon mukaan kyseessä ei uskota olevan terrorismia.

A4124/18 NOTAMN

Q) EGTT/QFALT/IV/NBO/A /000/999/5109N00011W005
A) EGKK B) 1812210418 C) 1812211200

E) AD OPEN. RISK OF INCREASED DRONE ACTIVITY. MITIGATION IN PLACE.

Lentoyhtiöistä ainakin Ryanair siirsi perjantain osalta lentonsa Gatwickistä Lontoon Stanstedin kentälle.

Perinteinen ilmailumaa Englanti joutui merkittäviin vaikeuksiin, kun taivaiden uudet tulokkaat eli dronet lensivät luvattomasti lentokentän läheisyydessä eikä turvallisuutta kyetty varmistamaan. Dronen ja lentokoneen yhteentörmäys voi pahimmillaan johtaa pahaan onnettomuuteen.

Gatwick_1Gatwick on Englannin toiseksi suurin lentokenttä. Lentoja on tarjolla 228 kohteeseen 74 maassa. Vuosittaisia matkustajia on 46 miljoonaa.

Joululomien aikaan Gatwickin lentoaseman odotettiin tekevän jälleen uusia matkustajaennätyksiä. Joulun aikaan lentoaseman kautta odotetaan matkustavan jopa 2,9 miljoonaa matkustajaa. Kiireisin päivä on 23. joulukuuta, kun matkustajia on 73 000.

Lue myös: