Englannin puolustusvoimat ilmeisesti toi israelilaisen Drone Dome C-UAS -järjestelmän Gatwickiin

Drone_Drome_rafael_2Gatwickin lentoasemaa kesken suurinta jouluruuhkaa piinanneet drone-lennätykset vaikuttavat olleen tahallista ja järjestäytynyttä toimintaa. Englannin puolustusvoimat on ilmeisesti tuonut lentokentälle Israelista ostetun Drone Dome -järjestelmän, joka lopulta vaikuttaisi onnistuneen lopettamaan häirinnän.

Daily Mail -lehden julkaisemien valokuvien perusteella vaikuttaisi siltä, että israelilaisen Rafael Drone Dome anti-drone -järjestelmän komponentteja on asennettu katoille Gatwickin lentoaseman alueella. Englanti on hankkinut kuusi tällaista Counter-Unmanned Aircraft System (C-UAS) -järjestelmää viime elokuussa 20 miljoonan dollarin yhteishintaan.

Halvat kaupalliset kamerakopterit sekä muut pienet miehittämättömät ilma-alukset ovat osoittautuneet myös sotilaalliseksi uhaksi erityisesti Syyriassa, jossa ISIS on käyttänyt niitä mm pudottamalla kranaatteja. Siksi niitä vastaan on kehitetty erilaisia torjuntakeinoja. Englannin hankinta liittyy juuri tärkeiden kohteiden suojaamiseen Syyriassa.

Rafaelin Drone Dome tarjoaa tarvittaessa 360 asteen RPS-42-tutkan seurannan jopa viiden kilometrin säteellä. Se riittää tyypillisen lentokenttäalueen valvontaan.

Paketissa on myös elektro-optinen MEOS-kamera. Lisäksi järjestelmä seuraa lennokkien ja niiden lennättäjien välisen liikenteen radiotaajuuksia.

Tukkimalla tämän radioliikenteen taajuuden C-Guard RD -häirintälähettimellään Drone Dome pakottaa kamerakopterin joko laskeutumaan tai palaamaan lähtöpisteeseensä. Kaupallisten valmistajien kamerakopterimallit reagoivat eri tavoin radioyhteyden katkeamiseen.

Rafael tarjoaa järjestelmäänsä nykyisin myös ns. hard kill -vaihtoehdon, jossa droneen suunnataan sen jopa kahden kilometrin etäisyydeltä tuhoava lasersäde. Tätä optiota Englanti ei ole kuitenkaan ostanut.

Dronet ovat lentäneet Gatwickin kiitotien yllä ja lennonjohtotornin lähellä, kertoo Daily Mail. Ne ovat myös ylittäneet alueelle hälytettyjä poliisipartioita; ilmeisesti tahallaan.

Paikalla olevat tarkka-ampujat eivät ole saaneet lupaa pudottaa lennokkeja, koska ylös taivaalle ammutut tarkkuuskiväärien luodit saattavat aiheuttaa vahinkoja kilometrien päässä. T.T.

Lue myös: