DroneDefenderin väitetään pysäyttävän kauko-ohjatut kamerakopterit (video)

dronedefender_battelleKauko-ohjattujen pienten kamerakopterien yleistyminen huolestuttaa turvallisuudesta vastaavia tahoja. RC-kopterien ohella myös muut UAV/RPAS-laitteet voivat tunkeutua suljetuille alueille ja pahimmassa tapauksessa jopa kuljettaa vaarallista lastia. Yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon Battelle väittää kehittäneensä häirintälähettimen, jotka katkaisee lennokin yhteydet lennättäjään.

DroneDefender-nimen saanut häirintälähetin on rakennettu kivääriä muistuttavaksi suuntaamisen helpottamiseksi. Holografisella tähtäimellä varustetussa laitteessa näyttäisi olevan kaksi erilaista suunta-antennia (Jagi ja Paddle).

Tarkempia teknisiä tietoja Battellen tiedote ei kerro, mutta toisen suunta-antennin lähete häirinnee ilma-aluksen kauko-ohjaimen käyttämiä radiotaajuuksia ja toisen signaali GPS-satelliittien lähetteitä.

Useimmissa kaupallisesti myytävissä kauko-ohjatuissa nelikoptereissa on varmuustoiminto, joka radio-ohjaussignaalin katketessa tuo laitteen turvallisesti alas. Esimerkiksi suosittu DJI Phantom RC-kopteri (kuvassa alla) palaa yhteyden katketessa automaattisesti lähtöpisteeseensä GPS:n avulla.

Jos samaan aikaan myös GPS-satelliittien lähettämiä signaaleja häiritään ja paikannus keskeytyy, nelikopteri laskeutuu hallitusti suoraan alas. Juuri näin tapahtuu Battellen julkaisemalla videolla (jutun lopussa).

DroneDefenderin väitetään olevan tehokas 400 metriin asti. Suunta-antennien keila on noin 30 asteen kaartio. Häirintälähetin käynnistyyy 0,1 sekunnissa ja toimii viisi tuntia. Laitteen paino on viitisen kiloa varustelusta riippuen.

phantom_nelikopteriTaivaalla liikkuu jatkuvasti enemmän erilaisia UAV/RPAS-laitteita (Unmanned Aerial Vehicle / Remotely Piloted Aircraft System). Erityisesti suhteellisen edulliset ja valmiina kaupasta saatavat kauko-ohjatut kameralla varustetut nelikopterit ovat mullistaneet ilmakuvauksen ja tehneet siitä yleistyvän harrastuksen.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on huolissaan tilanteesta, sillä se uskoo tulevana joulusesonkina amerikkalaisten kuusien alta löytyvän lahjapaketeista jopa miljoona uutta RC-ohjattavaa kamerakopteria (Radio Controlled).

Useimmilla näistä aloittelevista nelikopterioperaattoreista ei ole aiempaa ilmailukokemusta. Siksi laitteita saatetaan lennättää niin, että ne aiheuttavat vaaratilanteita ulkopuolisille tai jopa ilmaliikenteelle.

Myös Suomessa on havahduttu tilanteeseen ja liikenteen turvallisuusvirasto Trafi laatii ohjeistoa toiminnalle. Tärkeiden valtiollisten kohteiden ympärille on jo määritelty P-kieltoalueet alle 150 metrin korkeuksiin (lue lisää aiheesta linkeistä jutun lopussa).  T.T.

Battellen video DroneDefenderin toiminnasta:

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja miehittämättömistä ilma-aluksista: