Boeingin lasertykki kykenee ampumaan alas miehittämättömiä ilma-aluksia (video)

Boeing_laser_3Boeing Defencen valmistama suunnatun energian laser-ase otti 27. elokuuta ison harppauksen, kun sen avulla onnistuttiin seuraamaan ja tuhoamaan lentävä miehittämätön ilma-alus. Boeingin äänetön, näkymätön ja tarkka lasertykki on kooltaan kompakti ja se on nopeasti käyttövalmis.

Boeing raportoi RPAS/UAV:n pudotuksesta videolla 27. elokuuta. Siinä nähdään kuinka energia-ase tuhoaa miehittämättömän ilma-aluksen vain noin 15 sekuntia käynnistymisensä jälkeen.

Boeingin kahden kilowatin Compact Laser Weapons System -järjestelmä koostuu neljästä pienestä yksiköstä, joka on nopeasti toimintavalmis. Edelliseen versioon verrattuna yksiköiden painoa on saatu kevennettyä jopa 40 prosenttia.

Nopeasti tulivalmis ase koostu akkupaketista, jäähdyttimestä, laseryksiköstä ja säteen ohjauksesta. Muutokset ovat tehneet järjestelmästä entistä nopeamman.

Kompakti laserase voitaisiin asentaa käytettäväksi myös hävittäjäkoneessa. Äänetön ja näkymätön laserase ei paljasta ampujan sijainta. 

Boeing on kehittänyt energia-aseita jo yli 40 vuoden ajan

Boeing Defence on koekäyttänyt suurempaa HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) -laseriaan myös erilaisissa sääolosuhteissa kuten sumussa ja sateessa syksyllä 2014. Uuden aseen kerrotaan olevan tehojas maalla merellä ja ilmassa.

Helmikuussa 2015 Boeing ja US Navy solmivat 29,5 miljoonan dollarin sopimuksen tarkan laseraseen kehittämisestä ja toimittamisesta laivaston aluksiin.

Boeing_laser_1Kahden erillisen koesarjan aikana Boeing on osoittanut laserin suorituskyvyn. Kokeiden aikana on ammuttu alas yli 150 liikkuvaa kohdetta mukaanlukien UAV-laitteita ja tykistöammuksia.

10 kilowattista HEL MD -laseria on käytetty asennettuna uuteen taktiseen Oskosh-kuljetusalustaan. Laserasetta voidaan käyttää miehittämättömien ilma-alusten lisäksi rakettien ja tykistön ammusten tuhoamiseen.

Boeingin HEL MD -laseria voidaan operoida kahden hengen miehityksellä. Laseraseeen tehoa on ollut määrä nostaa 50-60 kilowattiin. 

Boeing tuhoaa harjoituksessa RPAS/UAV-laitteen lasertykillä Kalifornian Point Mugussa: