Lentoliikennesopimusneuvottelut Nepalin kanssa käynnissä - Finnair saisi uuden reitin Kathmanduun

Finnair_A350_TOSuomi ja Nepal ovat aloittaneet neuvottelut lentoliikennesopimuksen solmimiseksi. Neuvottelut ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan vielä alkuvaiheessa. Lähitulevaisuudessa voisi siis kuitenkin olla mahdollista nähdä Finnairin reittiavaus Helsinki-Vantaalta Kathmanduun.

 Traficom vahvistaa Lentoposti.fi:lle lentoliikennesopimusneuvottelut Nepalin kanssa. Ne ovat kuitenkin vasta aivan alkuvaiheessa. Suomesta on lähetetty Suomen Nepalin lähetystön kautta neuvottelupyyntö maan hallitukselle.

Pyynnön mukana Nepaliin lähti myös Suomen tarjoama mallisopimus, jolla  lentoliikennesopimusneuvottelut yleensä käynnistetään. Suomessa odotellaankin parhaillaan Nepalin ensimmäisiä kommentteja tähän sopimusluonnokseen.

Neuvottelutunnustelut ovat alkaneet jo keväällä 2019 Finnairin ja Nepalin edustajien välillä. Varsinainen virallinen neuvottelukutsu ja sopimusluonnos lähetettiin Nepaliin toukokuussa 2019.

Tarkoista sopimuksen yksityiskohdista ei vielä tässä vaiheessa siten ole tietoa. Nepalin hallitus on ohjannut lentoliikenensopimusneuvottelut maan siviili-ilmailuhallinnon CAA:n ja Nepal Airlinesin käsittelyyn.

Nykyisin Nepalin Kathmandun Tribhuvanin lentokentältä Eurooppaan yhteyksiä tarjoavat Turkish Airlines, Lähi-idän lentoyhtiöt ja Intialaisyhtiöt. Finnair pääsisi sopimuksen synnyttyä käsiksi aivan uusille markkinoille. Lento Helsinki-Vantaalta Kathmanduun kestäisi arviolta noin yhdeksän tuntia.

Nepalissa on käynnissä Visit Nepal Year 2020 -hanke, jonka tavoitteena on tuoda maahan kaksi miljoonaa turistia vuosittain vuodesta 2020 eteenpäin.

Vuonna 2018 Nepalissa vieraili 1 173 072 turistia. Kasvua edellisvuoteen oli lähes 25 prosenttia. Matkailijoista valtaosa eli  969 287 saapui maahan lentäen. Viisi suurinta kansallisuutta olivat Intia, Kiina, Yhdysvallat, Srilanka ja Iso-Britannia. Kyseiset turistit maahan kuljettaneet viisi suurinta lentoyhtiötä olivat Nepal Airlines, Jet Airways, Qatar Airways, FlyDubai ja Air India.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Nepalissa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja välttää väkijoukkoja poliittisten levottomuuksien takia. Ministeriö huomauttaa myös maassa tapahtuneista useista lento-onnettomuuksista sekä Denguekuumeesta. Matkustustiedote on päivitetty huhtikuussa 2019.

Nepal-Airlines_A320_Copyright-Airbus_Christian-Brinkmann_Nykyisin kaikki Nepalin lentoyhtiöt ovat Euroopan unionin lentoyhtiöiden toimintakieltolistalla. Kyseisen ns. mustan listan luettelossa ovat Nepal Airlines Corporation sekä 17 muuta maan lentoyhtiötä. Edellisen kerran toimintakieltolistaa päivitettiin huhtikuussa 2019.

Nepalilaismedian mukaan maa elättelee toiveita, että sen oma lentoyhtiö pääsisi pois toimintakieltolistalta Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana. Päätöksen mustan listan lentoyhtiöistä tekee komitea, joka koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista.

Nepal Airlines on perustettu vuonna 1958. Yhtiö lentää kahdella Airbus A330-200, jotka ovat saaneet nimet Annapurna ja Makalu. Laivastossa on myös mm. A320-koneita.Ulkomaisia reittikohteita ovat Bangkok Hongkong, Kuala Lumpur, Doha, Delhi, Mumbai ja Bengaluru. Nepalissa yhtiö lentää yli 25 kohteeseen.

 Lue myös: