Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n toimintakieltolistalla 120 lentoyhtiötä

BlacklabeledEuroopan lentoyhtiöiden musta lista pyrkii varmistamaan korkeimman mahdollisen turvallisuuden eurooppalalaisille Euroopan komission ilmailustrategian mukaisesti. Tuorein päivitys EU-alueelle toimintakiellossa olevista lentoyhtiöistä poisti listalta Angolan lentoyhtiöitä ja tilalle lisättiin moldovalaisyhtiöitä. Valvontaa on kiristetty erityisesti Valko-Venäjällä ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Euroopan komissio päivitti 16. huhtikuuta luettelon lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana" ja sillä on nyt 120 lentoyhtiötä.

Tuorein päivitys vapautti toimintakieltolistalta Angolan kansallisen lentoyhtiön TAAG Angola Airlinesin sekä Heli Malongon. Niille oli asetettu toimintarajoituksia marraskuussa 2008. Valvontapuutteiden seurauksena mustalle listalle lisättiin moldovalaiset lentoyhtiöt mutta poikkeuksena siihen ovat Air Moldova, Fly One ja Aerotranscargo.

Edellisten muutosten lisäksi Valko-Venäjän ja Dominikaanisen tasavallan siviili-ilmailuviranomaiset on asetettu tiukempaan valvontaan havaittujen valvontapuutteiden seurauksena.

"Korkeimman mahdollisen turvallisuustason säilyttäminen Euroopan taivaalla on meidän päämäärämme. EU:n lentokieltolista on yksi merkittävimmistä työkaluista tämän tavoitteen saavuttamiseksi", kommentoi EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc.

Uusimmalla toimintakieltolistalla on 16 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 114 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa turvallisuuspuutteiden seurauksena. Niiden lisäksi listalla on kuusi yksittäistä lentoyhtiötä.

Toimintakieltolistalla oleva maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi kaksi lentoyhtiötä), Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta yhtä lentoyhtiötä, jonka toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot),  , Kirgisia, Liberia, Libya, Moldova (paitsi kolme lentoyhtiötä) Nepal, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi kieltolistalla kuusi yksittäistä lentoyhtiötä, joita ovat Venezuelan Avior Airlines, iranilainen Iran Aseman Airlines, irakilainen Iraqi Airways ja Surinamin Blue Wings Airlines, Nigerian Med-View Airlines ja Zimbabwen Air Zimbabwe. Näitä yhtiötä valvovat viranomaiset ovat havainneet yhtiöissä turvallisuuspuutteita.

Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle mahdollisesti saapuville neljällelle yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 2.-4. huhtikuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA. Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n asettamiin standardeihin.

Lue myös: