Lisää F-35-hävittäjiä Viroon - Iso-Britannia lähetti RAF:n hävittäjiä Ämarin lentotukikohtaan

RAF_F35_Viron_1Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Lockheed Martin F-35 -hävittäjät ovat saapuneet Viron Ämarin lentotukikohtaan osana Naton Baltian ilmavalvontaoperaatiota sekä Euroopan turvaamistoimia. Jo aiemmin Baltian maihin ja itäiseen Euroopaan on saapunut Yhdysvaltain ja Hollannin F-35 -hävittäjiä.

RAF:n Marhamin tukikohdasta 3. maaliskuuta Viron Ämariin laskeutuneet ns. viidennen sukupolven Lockheed Martin F-35 -hävittäjät saapuivat Baltiaan tukemaan Naton operaatiota. Häivehävittäjiä on tukemassa RAF:n Voyager-ilmatankkauskone.

Jo aiemmin Viron Ämariin ja Liettuan Siauliain sekä Romanian Fetestin lentotukikohtaan saapuivat Yhdysvaltain F-35 -hävittäjät. Bulgariassa ilmatilaa turvaavat puolestaan Hollannin F-35 -hävittäjät.

RAF_F35_Viron_2Modernit hävittäjät turvaavat Baltian maissa Naton ilmatilaa ja Euroopan turvallisuutta. F-35 -hävittäjät soveltuvat monenlaisiin tehtäviin kuten elektroniseen sodankäyntiin, tiedusteluun ja ilmapuolustustehtäviin. Tarvittaessa F-35 -hävittäjät voidaan aseistaa myös ilmasta-maahan -vaikutuskyvyillä.

Virossa on lisäksi RAF:n Eurofighter Typhooneja ja Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Dassault Rafale -hävittäjiä sekä Belgian F-16 -hävittäjiä. Ranskalaishävittäjiä on siirretty myös Puolaan. Näiden lisäksi RAF:n Eurofighterit partioivat Puolan ja Romanian yllä.

Nato vastaa toimillaan Venäjän aggressioon Ukrainassa ja varmistaa Euroopan turvallisuutta. MH

Lue myös: