Lockheed Martin F-35 -hävittäjät tarkastukseen maailmanlaajuisesti - syynä syyskuinen turma

F35_F35AsYhdysvaltain puolustusministeriö on asettanut Lockheed Martin F-35 -koneet lentokieltoon ja ne on tarkastettava ennen operaatioiden jatkamista. Tutkijat löysivät polttoainejärjestelmäongelman syyskuussa pudonneen merijalkaväen F-35B -koneen turmatutkinnassa.

Yhdysvaltan merijalkaväen F-35B Lightning II -hävittäjä tuhoutui pian lentoonlähdön jälkeen SMC Air Station Beaufort -lentotukikohdan läheisyydessä 28. syyskuuta 2018. Koneen ohjaaja pelastautui heittoistuimella.

Onnettomuustutkijat löysivät ongelmia koneen Pratt & Whitney F135 -moottorin polttoaineputkistosta. Tämän seurauksena kaikki F-35-koneversiot on tarkastettava ja mahdollisesti löytyvä vialliseen tuotantoerään kuuluva osa on vaihdettava. Kaikkien koneiden tarkastusten arvioidaan vievän maksimissaan 48 tuntia.

F35_JPOYhdysvaltain JPO (Joint Program Office) on jatkanut tiedot myös muille F-35 operaattoreille. Niistä esimerkiksi Israelin Ilmavoimat kertoo määränneensä F-35I ADIR -hävittäjänsä tarkastukseen ennen seuraavaa lentoa. Mahdolliseen operatiiviseen tehtävään koneet ovat tarvittaessa kuitenkin käytettävissä.

Myös Englannissa Royal Navy ja Italian ilmavoimat ovat jatkaneet lentämistä F-35-koneillaan nopeiden tarkastusten jälkeen.

Lockheed Martin F-35A Lightning II  on yksi ehdokas Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien korvaajaksi.

Lue myös: