Maailman kaksi viimeistä lentävää Lancasteria yhdessä taivaalla ensi kesänä

bbmf_lancaster_raf_crowncopyrightKaksi viimeistä lentävää Avro Lancaster -pommikonetta kohtaavat ensi elokuussa. Canadian Warplane Heritage Museum tuo omansa Englantiin tapaamaan RAF:n Battle of Britain Memorial Flightin konetta. Ne esiintyvät yhdessä useissa ilmailutapahtumissa. Tämä on luultavasti viimeinen kerta, kun kaksi Lancasteria voi nähdä yhtä aikaa.

CWHM:n Lancaster lähtee kohti Eurooppaa elokuun 4. päivä. Se pysähtyy mm. Labradorissa, Grönlannissa ja Islannissa. BBMF:n tukikohtaan RAF Coningsbyhyn Lincolnshireen koneen odotetaan saapuvan 8. elokuuta.

Atlantin ylityksen jälkeen vuonna 1945 valmistunut nelimoottorinen pommikone menee huoltoon ja tarkastettavaksi. Sitten molemmat Lancasterit harjoittelevat muodostelmalentoa yhdessä sekä hävittäjien kanssa. BBMF operoi mm. Supermarine Spitfire - ja Hawker Hurricane -koneita. Harvinainen muodostelma osallistuu ilmailutapahtumiin 14. elokuuta alkaen.

"Havaitsimme ainutlaatuisen aikaikkunan, jossa saamme kaksi Lancasteria lentämään yhdessä. Näin kunnioitamme sodan veteraaneja, jotka ovat iältään jo yhdeksissäkymmenissä", totesi CWHM:n toimitusjohtaja David G. Rohrer museon tiedotteessa.

Vierailun ja yhteisesiintymisten tarkat paikat ja aikataulut eivät ole vielä varmistuneet. Se kuitenkin tiedetään, että kanadalainen Lancaster tekee myös UK Bomber Membership -lennätyksiä vierailunsa aikana. Viitenä päivänä tehdään kolme lentoa kunakin.

Viisi innokasta pääsee kerrallaan lennolle maksamalla jäsenmaksun. Yksi pääsee ohjaamoon 5000 punnalla ja neljä koneen runkoon 3500 punnalla. Näin kerätään varoja Lancasterin lentokuntoisena pitämiseen.

Canadian Warplane Heritage Museumin nettisivut

Battle of Britain Memorial Flightin nettisivut