Maailman suurin lentoyhtiö toteutuu

newamericanairlines_netAmerican Airlinesin ja US Airwaysin yhdistyminen maailman suurimmaksi lentoyhtiöksi on nyt varmistunut. Lopullisesti 31. maaliskuuta 2014 tapahtuva liitos merkitsee myös US Airwaysin tuloa OneWorld-allianssiin, johon Finnairkin kuuluu. American Airlines on sen perustajajäsen. Myös US Airways Express -tuotemerkin alla operoivat paikalliset lentoyhtiöt liittyvät liitännäisjäseniksi samana päivänä.

Lentoyhtiöiden fuusiosta kerrottiin jo päättyvän vuoden helmikuussa, mutta sitä on puitu erilaisissa oikeusasteissa. Nyt ilmeisesti kaikki valitukset on käsitelty ja esteet yhdistymisen tieltä ovat poistuneet. Toistaiseksi yhtiöt jatkavat toimintaansa erillään etenkin kiireisen joulukauden aikana.

US Airwaysin myötä OneWorldin-verkosto laajenee erityisesti Yhdysvalloissa, sillä 60 uudesta kohteesta suurin osa on Yhdysvalloissa, kolme Kanadassa ja yksi Meksikossa. US Airwaysin tärkeimmät kotikentät ovat Charlotte, Philadelphia, Phoenix ja Washington DC Reagan National.

American Airlinesin ja US Airwaysin fuusioituessa lentoyhtiön nimeksi tulee American Airlines. Siihen saakka US Airways ja sen paikalliset tytäryhtiöt operoivat OneWorldin liitännäisjäseninä AA:n alaisuudessa tarjoten kuitenkin matkustajille allianssilentoyhtiöiden palvelut ja edut.

Yhteensä 140 miljoonaa  kanta-asiakasta, mukaan lukien Finnair Plus -asiakkaat, saavat pisteitä US Airwaysin lennoista 31. maaliskuuta 2014 alkaen. Myös muut OneWorld-edut, kuten loungen käyttöoikeus, ovat käytettävissä heti alusta saakka. Lisäksi matkustajat hyötyvät allianssihinnoista, jotka kattavat jatkossa myös US Airwaysin verkoston.

US Airwaysin sekä aikaisemmin ilmoitettujen SriLankan Airlinesin ja brasilialaisen TAMin liittymisen myötä oneworld-verkosto kattaa lähes tuhat lentokohdetta yli 150 maassa ja reilut 14 000 päivittäistä lentoa. Vuonna 2012 maailman suurimman allianssin yhteenlaskettu matkustajamäärä oli 475 miljoonaa ja liikevaihto 140 miljardia dollaria.

 

Lue myös: