Malindo Air vastaanotti Boeingin ensimmäisen 737 MAX -koneen - myös koelennot jatkuvat

MalindoDelivery1Boeing toimitti ensimmäisen uuden 737 MAX -koneen 16. toukokuuta Seattlen Everettissä. Avausasiakas malesialainen Malindo Air on näillä näkymin ottamassa uuden konetyypin ensimmäisenä kaupalliseen käyttöön. Boeing on myös jatkanut MAX-ohjelman koelentoja lyhyen tauon jälkeen.

Malindo Airin emoyhtiö Lion Mentari Airlines tilasi 201 Boeing 737 MAX 8 -konetta vuonna 2012 ja se on edelleen konetyypin suurin asiakas. Malindo on yhdistelmä maiden Malesia ja Indonesia nimistä.

"Tämä kone muuttaa kapearunkokonemarkkinoita. Boeing 737 MAX 8 on luokkansa paras ja tarjoaa suorituskykyä ja taloudellisuutta lentoyhtiöasiakkaillemme", julisti Boeingin liikennekoneyksikön toimitusjohtaja Kevin McAllister.

"Olemme innoissamme yhteistyöstä Boeingin kanssa maailman ensimmäisen 737 MAX -koneen toimituksesta", iloitsi Malindo Airin toimitusjohtaja Chandran Rama Muthy.

Malindo Air aloitti kaupalliset lennot maaliskuussa 2013. Se lentää viikoittain 800 lentoa 40 kohteeseen. Yhtiö operoi kotimaan ja ulkomaankohteisiin Boeing 737-900ER ja -800 sekä ATR72-600 -koneilla. Malindo Airistä tuli huhtikuussa 2017 myös ilmakuljetusliitto IATA:n jäsenyhtiö.

Nyt vastaanotettu Boeing 737 MAX 8 -kone oli ensimmäinen kaikkiaan kahdeksan koneen tilauksesta. Koneet tulevat muodostamaan yhtiön laivaston rungon. MAX -koneet mahdollistavat reitit aiempaa kauempana sijaitseviin kohteisiin.

Boeing on jo jatkanut koelentoja MAX-ohjelmassa. Lyhyt koelentotauko johtui moottorivalmistajan yhden alihankkijan laatuongelmista LEAP-1B -moottorin matalapaineturbiinin osissa. Toisen alihankkijan osissa ei sen sijaan ollut vikaa ja lentoja päästiin jatkamaan. Seuraavat MAX 8 -konetoimitukset ovat Southwestille ja Norwegianille, joka vastaanottaa transatlanttisille reiteille tulevan koneensa kesäkuussa.

Boeing 737 MAX -koneperhe on Boeingin historian nopeiten kaupaksi käynyt konetyyppi. Kaikkiaan 87 asiakasta on tilannut maailmanlaajuisesti lähes 3700 MAX- konetta.