Malmin lentoaseman puolustajat aktivoituivat

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Historiallisen vuonna 1936 valmistuneen Helsinki Malmin lentoaseman kohtalo on puhuttanut pitkään. Lentoaseman tulevaisuutta turvaamaan pyrkivä Malmin lentoaseman ystävät ry (MLY) on aktivoitunut ja keskustelua pidetään yllä kuntalaisaloitteella, avoimella kirjeellä sekä pienkonelennoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Malmin lentoaseman ystävät ry on aktivoitunut kesän jälkeen ja se on lähestynyt hallitusta, eduskuntaa ja Helsingin kaupungia avoimella kirjeellä. Yhdistys muistuttaa asianosaisia tonttimaan riittämisestä aina 2030-luvulle saakka vaikka lentoasema säästettäisiinkin alkuperäisessä käytössään.

Vain 15 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa lopettamisuhan alla olevalle Malmille asuntoja, kertoo Malmin lentokentän ystävät ry:n teettämä kysely.

Vaihtoehtoista kenttää ei ole yrityksistä huolimatta löytynyt. Malmi on ainoa vapaalla aikataululla palveleva lentokenttä 150 kilometrin säteellä pääkaupungista. Helsinki-Vantaalle on kiitoteiden käyttöön anottava aika tunteja etukäteen.

Malmi_traffic_1Valtio on ilmoittanut luopuvansa toiminnoista lentoasemalla jo vuonna 2016. Malmin ainutlaatuinen lentokenttä palvelelee Rajavartiolaitosta, useita lentokouluja sekä harrasteilmailijoita.

Vuosittain kentällä on MLY:n mukaan 4000 - 8000 harrasteilmailuoperaatiota. Useat toimijat, kuten Rajavartiolaitos ja Patria Pilot Training tekevät jo jatkosuunnitelmia jos kenttä todella suljettaisiin.

MLY on avannut myös kuntalaisaloitteen, johon äänioikeutetut helsinkiläiset voivat osallistua allekirjoituksellaan. Kuntalaisaloitteella Malmin lentoasema pyritään säilyttämään ilmailukäytössä riippumatta siitä, luopuuko valtio kentän toiminnoista.

Kuntalaisaloitteella halutaan myös hylättäksi kohta liikennehankkeista, jossa valtio lopettaa toimintonsa Malmin lentokentällä tavoitteena vuoden 2016 mutta viimeistään vuoden 2020 loppuun mennessä, jonka jälkeen alue palautuisi Helsingin kaupungin käyttöön.


Kantaa ottava lentoretki suurkentälle

Pienkoneet_EFHK_1MLY:n jäsenistö järjesti 29. elokuuta myös lentoretken Helsinki-Vantaalle. Tuolloin toistakymmentä pienkonetta lensi Malmin lentoasemalta Helsinki-Vantaalle tutustumaan kentän operaatiohin. Pääkenttä nähdään yhtenä vaihtoehtona myös pienkoneille.

Suuri määrä VFR-operaatioita aiheutti myös havaittavan viiveen aikataulunmukaiselle lentoliikenteelle.

Helsinki-Vantaa on tosin kallis lentokenttä harrasteilmailulle. Laskeutumismaksut ovat huomattavasti korkeammat, kuin Malmilla ja lisäksi lentokentän ruuhkatunnit rajoittaisivat operaatioita liiaksi. Myös asematason kapasiteetti tulisi rajoittavaksi.


Historiallinen lentoasema keskellä pääkaupunkia

helsinki_malmi_klauswesaLentoaseman alue on alunperin luovutettu ilmailukäyttöön vuoteen 2034 saakka. Malmi toimi pääkaupunkimme päälentoaseman vuoden 1952 olympialaisiin saakka joilloin Seutulan eli nykyisen Helsinki-Vantaan lentoasema otettiin käyttöön.

 Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta on jo yli 65 000 allekirjoitusta.

http://malmiairport.fi/adressi

Kuntalaisaloite Malmin lentoaseman säilyttämiseksi ilmailukäytössä

Lue myös: