Aeronautin Markku Sipinen lopettaa operatiiviset kuumailmapallolennot 35 vuoden jälkeen

Sipinen_1Kaupallisia yleisölennätyksiä kuumailmapalloilla tarjoavan jyväskyläläisen Aeronautin omistajayrittäjä Markku Sipinen lopettaa operatiiviset lennot 35 vuoden jälkeen. Kuumailmapalloilun ennätysmiehenäkin tunnettu Sipinen jatkaa kuitenkin edelleen töitä Aeronautin palveluksessa ja yrityksen kuumailmapallolennätykset jatkuvat normaalisti.

Aeronaut lentänyt kuumailmapalloilla ja toiminut alalla jo 35 vuotta ja on tällä hetkellä pisimpään yhtäjaksoisesti alalla toiminut suomalainen yritys. Omistajayrittäjä Markku Sipinen poistuu 28. lokakuuta 2024 yhtiön operatiivisista lentotehtävistä.

Kokonaan Sipinen ei Aeronautia jätä vaan jatkaa lentämisen sijaan toistaiseksi muissa tehtävissä yhtiön palveluksessa. Lentopalveluiden tarjonnasta vastaavat jatkossa vuosia Aeronautin palveluksessa toimineet kokeneet lentäjät Hanna-Kaisa Mäki-Kulmala ja Mikko Soramäki.

Sipinen_3”Käytännön lentotehtävät kaupallisilla ilmapallolennoilla osaltani päättyvät. Kulunut 35 vuotta sisältää niin paljon kohokohtia, kohtaamisia ja mieluisia ilmailumuistoja", kertoi Markku Sipinen.

"Tärkeimpänä haluan mainita oman perheen tuen ja avun uran kaikissa käänteissä. Ympärillä vaikuttava, niin kotimainen kuin kansainvälinenkin, ilmapalloyhteisö on ollut innoittava tuki monissa kehitysasioissa. Olen saanut olla mukana useissa koulutustoiminnan kehittämistoimissa ja lentoturvallisuustehtävissä", jatkoi Sipinen.

"Kiitollisena esitänkin suurkiitokset kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille luottamuksesta ja yhteistyöstä kuluneina vuosikymmeninä. Ilmailu kaikissa muodoissaan on kiinnostavaa", päätti Sipinen.

OH-FIN_020724Aeronautin pääasiallisin toimintamuoto on kaupalliset yleisölennot kuumailmapalloilla, joiden lisäksi se tarjoaa ilmailualan koulutus- ja konsultaatiopalveluita, huoltotoimintaa sekä myy ilmailuvälineitä. Aeronaut on Ultramagic-kuumailmapallojen edustaja Suomessa. 

Aeronautilla on käytössään ainoana Suomessa UM Ecomagic -kuumailmapallo, jonka avulla ekologista jalanjälkeä pystytään pienentämään. Aeronaut operoi mm. Suomen Ilmailumuseosäätiön Ultramagic UM-145 Eco (sn 145/89) -kuumailmapalloa (OH-FIN).

Markku Sipinen tunnetaan mm. kuumailmapalloilun Suomen ennätys -miehenä. Hän on rikkonut ennätyksiä mm. kuumailmapallon aikalennoilla ja matkalennoilla. Ennätysmiehellä on nimissään myös korkeuslennon Suomen ennätys tuloksella 8801 metriä. Sipinen on osallistunut myös tunnettuun kaasupallojen Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailuun.

Sipinen_2Kuumailmapalloilla Sipinen on lentänyt 2100 lentotuntia. Hänellä on vahvaa kokemusta myös kiinteäsiipisistä ilma-alukseista purjekoneet mukaan lukien.

Ensimmäisen yksinlentonsa Sipinen lensi vuonna 1970. Vuonna 2023 hän lopetti ansiolentäjän lupakirjan (CPL(A)) ylläpitämisen, mutta yksityislentäjän lupakirja (PPL(A)) on edelleen voimassa. Sipisellä on luvat lentää myös ultrakevyillä sekä lupa lentää hinauslentoja sekä FI(A), FE(A), FI(B) ja FE(B) -kelpuutukset.

Hän toimii myös palovalvonta- ja SAR-kouluttajana sekä kouluttajakouluttajana. Purjelentäjän lupakirja Sipisellä on ollut voimassa viimeksi vuonna 1982.

Sipisellä on lisäksi Part-66 lupakirja kuumailmapallojen huoltamiseen.

Vaikka kaupalliset lennot nyt Sipisen osalta loppuvat jatkaa hän kuumailmapallolentoja edelleen harrasteena. HK, MH

Lue myös: