Metsästyskausi tuo kiellettyjä esineitä lentoasemien turvatarkastuksiin - tutustu oikeisiin pakkausohjeisiin

Turva_2014_1Alkava metsästyskausi tuo lentoasemien turvatarkastuspisteille entistä enemmän kiellettyjä tai väärinpakattuja esineitä. Finavia muistuttaa tutustumaan turvallsuussyistä rajoitettujen esineiden kuljettamisohjeisiin lentokoneessa. Rajoitettujen esineiden listalla ovat mm. patruunat, trangia ja tulitikut.

"Kun laukut on pakattu oikein jo kotona, matka sujuu jouhevammin. Jos mukaan unohtuu kiellettyjä tavaroita tai ne on väärin pakattu, joutuu turvatarkastaja poistamaan ne matkatavaroista", sanoo Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell.

Finavian mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki metsästys-, kalastus-, urheilu- ja vaellustarvikkeet kannattaa pakata ruumamatkatavaraan. Näin varusteet tulevat varmimmin perille, ja matkustaja välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Aseiden, patruunoiden, retkikeittimien ja tulitikkujen sekä erilaisten sytyttimien kohdalla Amnell neuvoo olemaan erityisen tarkkana.

"Muun muassa patruunoiden enimmäismääristä ja luokista sekä aseiden ja trangioiden pakkaamisesta on annettu yksityiskohtaisia ohjeita, jotka on hyvä tarkistaa ennen pakkaamista", hän sanoo.

Kuljetusrajoitteiden lisäksi osa varusteista on sellaisia, että niitä ei lainkaan saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Tällaisia ovat kaikki palo- tai räjähdysvaaralliset aineet tai esineet kuten polttoaineet ja -nesteet, "strike anywhere" -tulitikut, sytyttimet ja niiden varasäiliöt sekä räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja sisältäviä patruunat.

Erävarusteita pakatessa myös nesteohjeet kannattaa muistaa. Yli sadan millilitran kokoiset hygieniatuotteet, säilykkeet ja kalanmäti on mahdollista kuljettaa vain ruumamatkatavaroissa.

Finavian pakkausohjeet ja muistilista