NASAn Ingenuity-helikopterin lento onnistui - ensimmäinen lento Marsissa kesti 39,1 sekuntia

NASA_Ingenuity_3NASA toteutti maanantaina 19. huhtikuuta onnistuneesti ensimmäisen koelennon Ingenuity-helikopterilla Marsissa. Kyseessä on ihmiskunnan historian ensimmäinen kontrolloitu ja moottoroitu lento toisella planeetalla. Lento Marsissa toteutui noin 117 vuotta Wrightin veljesten ensimmäisen moottoroidun lennon jälkeen.

Aurinkovoimalla itsensä lataava pieni 1,8 kg:n painoinen Ingenuity nousi ilmaan kello 12.33 paikallista aikaa Marsissa. Tämän ajankohdan arvioitiin olevan optimaalisin energiatason ja lentosään suhteen.

NASA_Ingenuity_1Ingenuityn 1,2-metriset vastakkainpyörivät kaksoisroottorit ottivat lentoa varten noin 2500 rpm:n kierrosnopeuden ja helikopteri nousi ilmaan Jezeron kraaterista. Vahvistettujen korkeustietojen mukaan Ingenuity nousi suunniteltuun kolmen metrin korkeuteen kuudessa sekunnissa. Vakaassa leijunnassa Ingenuity oli 30 sekunnin ajan. Takaisin Marsin pinnalle se laskeutui onnistuneesti 39,1 sekunnin mittaisen lennon päätteeksi.

"Ingenuity on viimeisin NASAn avaruushankkeista, joita on aikanaan pidetty mahdottomana", sanoi NASA:n vt. johtaja Steve Jurczyk. 

"X-15 oli suunnannäyttäjä avaruussukkuloille, Mars-kulkijat Pathfinder ja Soujourner olivat sitä kolmannen sukupolven Mars-kulkijoille. Emme tiedä tarkalleen mihin Ingenuityn lento meidät johdattaa, mutta tämän päiväinen tulos osoittaa ettei taivas välttämättä ole rajana ainakaan Marsissa", jatkoi Jurczyk.

Lento toteutettiin autonomisesti Ingenuityn järjestelmillä. Syynä tähän on pitkä radiosignaaliviive maan ja punaisen planeetan välillä, joka on 15 minuuttia ja 27 sekuntia. Etäisyyttä on maa-aseman ja Mars-helikopterin välillä on noin 278 miljoonaa kilometriä.

Lentoa kuvattiin Ingenuityn kameroilla sekä Mars-kulkija Perseverancen kameroilla, joka seurasi lentoa noin 64,3 metrin päästä.

NASA_Ingenuity_4Ingenuity on 0,49 metriä korkea ja sen rungon koko on 13,6x19,5 senttimetriä. Helikopterissa on hiilikuituiset jalat joiden pituus on 38,4 senttimetriä. Ne nostavat Ingenuityn rungon noin 13 senttimetrin korkeudelle Marsin pinnasta. Helikopterissa ei ole mukana tieteellistä laitteistoa vaan se on ainoastaan teknologian soveltuvuutta testaava järjestelmä.

Onnistunut lento Marsin erilaisissa olosuhteissa antaa suuria mahdollisuuksia tulevaisuuden tehtäville punaisella planeetalla, kun liikkuminen paikasta toiseen lentäen on mahdollista. Marsin painovoima on merkittävästi pienempi ja ilmanpaine vain alle yksi prosentti oman ilmakehämme ilmanpaineesta. Ingenuity jatkaa koelentoja Marsissa ja kerää arvokasta tietoa operoinnista tulevaisuutta varten.

Ingenuityn lento tuo kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n lentopaikkaluetteloon myös uuden kohteen, sillä Jezeron kraateri tunnetaan julkaisun seuraavassa päivityksessä nelikirjaintunnuksella JZRO. MH

 

Lue myös: