NASA valmistautuu ensimmäiseen moottoroituun lentoon toisella planeetalla - Ingenuity ilmaan 19.4.

NASA_Ingenuity_1NASAn Ingenuity eli Mars-helikopteri tekee näillä näkymin maanantaina 19. huhtikuuta 2021 ihmiskunnan ensimmäisen moottoroidun lennon ilma-aluksella toisella planeetalla. Pienoishelikopterin odotetaan nousevan ilmaan Marsin pinnalta Jezeron kraaterista ja lentoa voi seurata suorana lähetyksenä maanantaina kello 13.15 alkaen.

Marsiin ja Jezeron kraateriin Perseverancen kyydissä 18 helmikuuta 2021 laskeutuneen Ingenuityn tavoitteena on toteuttaa ihmiskunnan ensimmäinen moottoroitu lento vieraalla planeetalla 19. huhtikuuta 2021 kello 10.15 UTC-aikaa eli kello 13.15 Suomen aikaa. Mars-kulkija Perseverance on löytänyt sopivan tasaisen alustan lennon suorittamiseksi.

Suunnitelmissa on toteuttaa ohuessa Marsin ilmassa 20-30 sekunnin mittainen leijunta kolmen metrin korkeudessa. Koelentoja on määrä jatkaa tämän jälkeen pidempikestoisilla lennoilla ja suuremmilla korkeuksilla. Koelentoja toteutetaan 31 päivän ajanjaksolla ja niiden avulla saadaan arvokasta tietoa pienten helikoptereiden soveltuvuudesta tuleviin tehtäviin punaisella planeetalla. Kyseisen teknologian sopivuutta testaavan hankkeen jälkeen Perseverance jatkaa varsinaista tieteellistä tehtäväänsä Marsissa.

Lento toteutetaan autonomisesti Ingenuityn omalla navigointijärjestelmällä. Syynä tähän on pitkä radiosignaaliviive maan ja punaisen planeetan välillä, joka on 15 minuuttia ja 27 sekuntia. Etäisyyttä on maa-aseman ja Mars-helikopterin välillä on noin 278 miljoonaa kilometriä.

Toinen syy on Marsin haastava ympäristö. Punaiselle planeetalle on vaikea laskeutua, mutta myös vaikea nousta ilmaan ja lentää. Marsin painovoima on merkittävästi pienempi ja ilmanpaine vain alle yksi prosentti oman ilmakehämme ilmanpaineesta.

NASA_Ingenuity_Perseverance Ingenuity on 1,8 kg:n painoinen aurinkokennoista virtansa saava pienoishelikopteri. Korkeutta sillä on 0,49 metriä. Helikopterin rungon koko on 13,6x19,5 senttimetriä. Sen hiilikuituiset jalat ovat pituudeltaan 38,4 senttimetriä. Ne nostavat Ingenuityn rungon noin 13 senttimetrin korkeudelle Marsin pinnasta.

Helikopterin halkaisijaltaan 1,2-metriset vastakkaisiin suuntiin pyörivät hiilikuitukomposiittiset pääroottorit saavuttavat 12 sekunnissa optimaalisen kierrosnopeuden, joka on noin 2400 kierrosta minuutissa. Kolmen metrin korkeuden Ingenuity saavuttaa kuudessa sekunnissa.

Ingenuity ei sisällä tieteellisiä laitteita. Sen varusteina ovat tietokone, navigointisensorit sekä kaksi kameraa, joista toinen on värikamera ja toinen mustavalkokamera.  Mars-kulkija Perseverance seuraa lentoa noin 65 metrin päästä, josta käsin se kuvaa helikopterin lentoa.

NASA lähettää Marsissa toteutettavan ensimmäisen helikopterilennon suorana lähetyksenä YouTubessa, Twitterissä, Facebookissa, Twitchissä ja NASA-sovelluksessa. Onnistuneen lennon jälkeen myöhemmin saman päivän aikana näissä kanavissa kerrotaan tarkemmin lennon kulusta. MH

 Näin Perseverance laskee Ingenuityn Marsin pinnalle: