Nimitysvaliokunnan ehdotus Finnairin hallituksen kokoonpanoksi on julkaistu - Jussi Itävuori tulossa hallitukseen

Finnair_lineupOsakkeenomistajien nimitystoimikunta on antanut uuden ehdotuksensa Finnairin hallituksen kokoonpanoksi. Toimikunta ehdottaa Finnair Oyj:n 28.maaliskuuta pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallituksen jäsenten määräksi vahvistettaisiin seitsemän, heistä viisi uusia.


 Nimitystoimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että nykyisistä hallituksen jäsenistä jatkaisivat Harri Kerminen ja Harri Sailas. Uusina jäseninä valittaisiin Maija-Liisa Friman, Klaus W. Heinemann, Jussi Itävuori, Merja Karhapää ja Gunvor Kronman.

Kaikilta hallitukseen ehdotetuilta henkilöiltä on saatu suostumus tehtävään. Nimitystoimikunta ehdottaa lisäksi, että Harri Sailas jatkaisi hallituksen puheenjohtajana.

Nimitystoimikunnan muodostavat marraskuun 2011 alun osakasluettelon mukaan kolmen suurimman osakkeenomistajan edustajat finanssineuvos Jarmo Väisänen, (Suomen Valtio), Robin Backman (KEVA) ja Michael Gobitschek (Skagen Global Verdipapirfond). Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas toimi toimikunnan asiantuntijajäsenenä.

Maija-Liisa Friman (s. 1952, Suomen kansalainen) toimi Aspocomp Group Oyj:n toimitusjohtajana vuosina 2004–2007 ja Vattenfall Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2000–2004. Vuosina 1993–2000 hän oli Gyproc Oy:n toimitusjohtaja. Friman on Metso Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja, TeliaSoneran hallituksen tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja, Neste Oilin Oyj:n hallituksen jäsen, Ekokemin hallituksen puheenjohtaja, LKAB:n hallituksen jäsen ja Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiön puheenjohtaja. Hän on myös Boardman Oy:n hallituksen jäsen ja osakas. Frimanilla on kemian diplomi-insinöörin tutkinto Teknillisestä korkeakoulusta.

Klaus W. Heinemannilla (s. 1951, Saksan kansalainen) on yli 25 vuoden kokemus ilmailualan rahoituksesta. Heinemann toimi New Yorkin pörssissä listatun, kansainvälisen lentokoneiden leasingyhtiö AerCap Holdings N.V.:n toimitusjohtajana vuosina 2003–2011. Heinemann siirtyi AerCap Holdingsin palvelukseen vuonna 2002 kuljetusalan rahoitukseen erikoistuneesta DVB Bankista, jossa hän toimi johtokunnan jäsenenä. Ennen DVB Bankia Heinemann vastasi the Long-Term Credit Bank of Japanin (LTCB) Global Aviation/Shipping -yksiköstä sekä toisena päävastuullisena LTCB:n Lontoon-yksikön toiminnasta. Vuosina 1976–1988 hän toimi Bank of American palveluksessa vastaten viimeksi pankin ilmailualan asiakkuuksista Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Heinemannilla on kauppatieteen kandidaattia vastaava Diplom Kaufmann ‑tutkinto Hampurin yliopistosta.

Jussi Itävuori (s. 1955, Suomen kansalainen) on toiminut eurooppalaisen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälinekonserni EADS:n henkilöstöjohtajana ja johtokunnan jäsenenä vuodesta 2001 lähtien. Hänellä on yli 30 vuoden kansainvälisestä liiketoiminnasta, erityisesti henkilöstöhallinnosta. Vuosina 1982–2001 Itävuori toimi useissa henkilöstöjohtamisen tehtävissä KONE-konsernissa, viimeksi vuosina 1997–2001 henkilöstöasioista ja viestinnästä vastanneena johtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Ennen KONEtta Itävuori toimi Keskon palveluksessa vuosina 1980­–1982.  Itävuori on Patria Oyj:n hallituksen jäsen, ja hänellä on kauppatieteen maisterin tutkinto Vaasan kauppakorkeakoulusta. Ennen opintojaan Itävuori toimi Suomen puolustusvoimien lentäjänä. 

Merja Karhapää (s. 1962, Suomen kansalainen) on toiminut Sanoma Oyj:n lakiasiain johtajana vuodesta 2008. Ennen nimitystään nykyiseen tehtäväänsä Karhapää toimi SanomaWSOY:n (nyk. Sanoma) lakimiehenä vuodesta 2000 lähtien. Aiemmin Karhapää on toiminut mm. Cultorin (nyk. Danisco) lakimiehenä (1996–2000) sekä Sanoman ja Valmetin lakimiehenä.  Karhapää on Biotie Therapies Oyj:n hallituksen jäsen. Hänellä on oikeustieteen kandidaatin tutkinto Helsingin yliopistosta.

Gunvor Kronman (s. 1963, Suomen kansalainen) on Hanasaaren suomalais-ruotsalaisen kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän työskenteli Punaisen Ristin palveluksessa vuosina 1986–2003 niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja palveli Pohjoismaiden neuvoston neuvonantajana Kööpenhaminassa vuosina 1994–1999. Kronman aloitti uransa Yleisradion toimittajana vuosina 1983–1987. Hän on Crisis Management Initiativen, Suomen Yleisradion ja Musiikkitalon hallitusten varapuheenjohtaja. Lisäksi hän on Helsingin yliopiston, Ruotsin kuninkaallisen draamateatterin Dramatenin, Suomen Punaisen Ristin, Konstsamfundetin ja Victoria Augusta Hospitalin (Israel) hallitusten jäsen. Kronman on filosofian maisteri Helsingin yliopistosta. 

Harri Kermisen ja Harri Sailaksen taustatiedot ovat nähtävissä internetissä www.finnairgroup.com/konserni.

Yllä oleva ehdotus hallituksen kokoonpanoksi korvaa nimitystoimikunnan 1.2.2012 antaman ehdotuksen hallituksen kokoonpanoksi. Nimitystoimikunta toistaa 1.2.2012 antamansa ehdotuksen hallituksen palkkioista.

Ehdotuksen mukaan hallituksen jäsenten palkkiot säilyisivät ennallaan eli olisivat seuraavat:
- puheenjohtajan vuosipalkkio 61 200 euroa
- varapuheenjohtajan vuosipalkkio 32 400 euroa
- jäsenen vuosipalkkio 30 000 euroa
- Suomessa asuvan hallituksen jäsenen kokouspalkkio 600 euroa ja ulkomailla asuvan hallituksen jäsenen kokouspalkkio 1 200 euroa kokoukselta mukaan lukien valiokuntien kokoukset.