NTSB pyysi anteeksi harjoittelijansa toimintaa Asianan miehistön nimien vahvistamisessa

ntsbYhdysvaltain National Transportation Safety Board pyysi lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa anteeksi kesäharjoittelijansa toimintaa. San Franciscossa toimiva KTVU-televisioasema oli pyytänyt viranomaiselta vahvistusta Asianan 777-onnettomuuskoneen lentomiehistön nimilistalle ja saanut sen. NTSB ei koskaan vahvista tai kerro nimiä. Tässä tapauksessa harjoittelijan virhettä pahensi se, että tekaistut nimet olivat sekä vääriä että myös poliittisesti epäkorrekteja.

KTVU ehti lukea nimilistan suorassa lähetyksessään. Esimerkiksi kapteenin nimeksi kerrottiin Sum Ting Wong, mikä englanniksi luettuna kuullostaa jokseenkin samalta kuin jotakin on vialla. Poliittisesti korrektissa Yhdysvalloissa tällaiset huumorimielessä tekaistut aasialaistyyppiset "nimet" tulkitaan yksiselitteisesti rasistisiksi.

asiana_pilots_ktvu_youtubeKun tv-asema huomasi virheensä, se välittömästi oikasi tiedot ja pyysi anteeksi, mutta kertoi samalla että NTSB oli vahvistanut listan. Myöhemmin myös onnettomuustutkintaviranomainen julkaisi tiedotteen, jossa se pyysi anteeksi vahingossa vahvistettuja vääriä ja loukkaavia nimiä.

Nimilistan oli ilmeisesti vahvistanut kesäharjoittelija, joka näin oli ylittänyt toimivaltuutensa. NTSB:n mukaan on ryhdytty toimiin, jotta tällainen virhe ei toistu.

KTVU kertoo nettisivuillaan, että sen haltuunsa saaman listan nimiä ei huomattu tarkistaa ennen lähetystä lukemalla ne ääneen, jolloin niiden kaksoismerkitys olisi todennäköisesti auennut. Kuka listan on alunperin tekaissut ja lähettänyt, ei ole tiedossa.

Kysymykseksi nousee se, miksi kesäharjoittelija vahvisti puhelimitse tavaamalla kerrotut nimet ilman vertausta NTSB:n tietoihin. Kovassa uutiskisassa tv-asema julkaisi listan heti vahvistuksen jälkeen perjantain lähetyksessään. Ääneen luettaessa virhe huomattiin ja KTVU pyysi anteeksi jo samassa lähetyksessä.

Video uutisesta leviää luonnollisesti netissä. Kesäharjoittelijalla puolestaan ei liene tulevaisuutta valtion viroissa.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintaviranomainen on viime aikoina onnistuneesti pyrkinyt profiloitumaan avoimeksi ja sosiaalista mediaa tehokkaasti hyödyntäväksi viestijäksi. Vaikka varsinainen virhe oli KTVU:n, tapaus on myös NTSB:lle kiusallinen.

Kriisiviestintäoppien mukaan se reagoi nopeasti niin Twitterissä kuin nettisivuillaan myöntäen virheen ja pahoitellen sitä.

KTVU:n pahoittelu

NTSB:n tiedote

Uutislähetys: YouTube

Lue myös: